Annons

Berglunds bira

Thomas Berglund

Thomas Berglund

När vi ändå är inne på starkare saker än öl så är det hög tid att påpeka att en av världens absolut bästa bourbonmärken nu har flytta in i Systembolagets fasta sortiment. Det gäller Knob Creek, som beskrivs som ”en kraftfull premiumbourbon för den erfarne whiskykonsumenten”. Tidigare har den funnits tillgänglig på barer och restauranger samt i beställningssortimentet.

KnobCreek

Världskonsumtionen av amerikansk whiskey har växt med 13 % de senaste fyra åren och på Systembolaget har ökningen varit 23 % under samma period. Och om bara tittar på bourbonförsäljningen, som är en del av utbudet av amerikansk whiskey, så har den ökat med hela 65 % på Systembolaget under samma period. Hittills har det varit ganska magert med bourbonmärken i det fasta sortimentet. De som brukar finnas att tillgå är Jim Beam, Four Roses och Jack Daniels. Den senare marknadsförs emellertid som en ”Tennessee whiskey”, huruvida den rent formellt kan kallas bourbon eller inte – därom tvistar de lärde.

Bourbon ska innehålla minst 51 procent majs och som mest av 80 procent (vid över 80% majs är benämningen corn whiskey). Whiskeyn lagras på nya ekfat som kolats på insidan; det ger den en karakteristisk smak och arom av vanilj. Namnet kommer av Bourbon County i Kentucky, USA, där den först tillverkades.

Knob Creek är en så kallad ”small batch bourbon” vilket innebär att faten är handplockade och produktionen relativt liten. Den har lagrats på nya amerikanska ekfat i nio år, vilket gör att den absorberat mer av det naturliga sockret som finns i faten än en bourbon med kortare lagringstid. Vi är mycket förtjusta i förstklassig bourbon och Knob Creek är inget undantag Sötman från fatet i kombination med den höga alkoholhalten på 50 % gör smaken fyllig, kryddig och robust, fast med en len och mjuk finish.

Knob Creek, som fått sitt namn efter från en liten bäck utanför Abraham Lincolns barndomshem i norra Kentucky, tar med stolthet fasta på sitt ursprung i Vilda Västern Den apoteksliknande flaskan har fått sitt utseende efter hur whiskeyflaskorna såg ut i Kentucky kring slutet på 1800-talet. Och etiketten ska efterlikna det tidningspapper som destilleriet en gång i tiden packade in de färdiga flaskorna i. Enligt uppgift ska Knob Creek vara ”identisk med hur bourbon såg ut och smakade innan förbudstiden”.

Hur det ligger till den saken vet vi inte, vi var inte med då, men vi vill gärna tro att det är sant. Helt säkert är att Knob Creek smakar väldigt bra med inslag av vanilj, torkad frukt, muscovadosocker, apelsinchoklad och nötter. Med 50% är den naturligtvis väldigt potent, men den är samtidigt riktigt mjuk och lättdrucken. Bourbon är vanligtvis inte en dryck man ”vattnar ner”, men vill man tillsätta några droppar så pallar Knob Creek för det, liksom den kan hantera en isbit om andan skulle falla på. Dessutom vill vi hävda att de godaste drinkarna gör på bourbon, och även till det är Knob Creek ett lysande val. Priset på Systembolaget ligger på 462 kronor för 70 centiliter, vilket närmast får  betraktas som ett fynd.

Om bloggen


Berglunds Bira handlar huvudsakligen om öl.
Recensioner av nya brygder kommer att blandas med branschnyheter och trendspaningar. Intresset för kvalitetsöl har formligen exploderat de senaste åren och nya små hantverksbryggerier slår upp portarna i stort sett varje månad.
Förutom öl kommer bloggen också att ge utrymme åt akvavit, vodka, whisky, rom och andra ädla drycker (samt understundom alkoholfria alternativ).

Det enda som är helt säkert att bloggen aldrig kommer att handla om vin.

Thomas Berglund har varit med länge på Svenska Dagbladets redaktion. Han har tjänstgjort som redigerare, nattchef och reporter och med åren har passionen för god öl bara vuxit.
Du är välkommen att kontakta honom om tips, egna funderingar eller annat som rör bloggen på mejladressen thomas.berglund@svd.se.