Annons

Vasaloppet

Ingrid Kjellström

Ingrid Kjellström

Jörgen Brink vann Vasaloppet för tredje gången 2012 och åkte dessutom på en ny rekordtid: 3.38.41. Foto: Ulf Palm/Scanpix.

Här finns mer att läsa om resultatet från Vasaloppet 2012.

Idag är det den riktiga dagen V – första söndagen i mars och Vasaloppet går av stapeln mellan Sälen och Mora. Jag har, säkert precis som många andra, suttit klistrad framför skärmen och tagit del av tävlingen men också av det folkkalas som utspelar sig i Dalarna just nu. Det är precis en vecka sedan jag själv befann mig där uppe, i fäders spår och jag fick rysningar när starten gick klockan 08.00 och hela havet av skidåkare gav sig iväg.

När jag anmälde mig till Öppet Spår i september såg jag som en kamp som skulle utföras och började träna målinriktat för att överhuvudtaget pallra mig i mål sex månader senare. Det skulle bli tufft, men bara jag tog mig i mål i Mora hade jag nått mitt mål och kunde glömma den dåliga tid (som jag trodde att jag skulle få), tänkte jag. Jag hade fel. Visserligen har det varit lite av en kamp – att hålla målet i sikte och under tiden träna hårt. Men jag kunde aldrig tro att jag skulle få en sådan mersmak av skidåkandet. Redan dagen efter det att jag gått i mål började jag fundera på om jag ska åka Öppet Spår eller Vasaloppet nästa år.

När träningsvärken lagt sig (tre dagar senare) började jag sakna skidåkningen. Jag tror att jag någonstans i slutet av Öppet Spår kom underfund med hur man stakar kraftfullt, när jag åkte den snabbaste milen för egen del under säsongen, motiverad av min målvittring. Jag vill göra det igen! Fortsätta att jobba med att utvecklas som skidåkare och förhoppningsvis slå min egen tid på  8:15 kommande år. Under de månader som jag kämpat med träningen, vad det gäller såväl teknik som att få vallan att sitta kvar på skidorna, tror jag att det undermedvetet väckts en liten skidåkare till liv i mig. Med stor sannolikhet kommer jag att starta i Vasaloppet år 2013.

Det här är mitt sista blogginlägg på Vasaloppsbloggen och det sista jag vill säga till er läsare är: om ni är sugna på att åka något av Vasaloppen – gör det! Stämningen uppe i Dalarna är fantastisk och om du har bestämt dig för att gå i mål kommer du att klara av det. Själv hade jag samlat ihop cirka 30 mil på skidor innan start, men jag tror inte att det handlar om antalet åkta mil. Jag tror snarare att det handlar om ditt huvud är mentalt förberett på åkturen och på att du tränar någorlunda målinriktat (tips på övningar för överkroppen finns i inlägg längre bak på den här bloggen!).

Ett tack till er som läst min blogg! Vi kanske ses i ett skidspår i framtiden.

Följ mig på Endorfinkick.com!

/ Ingrid Kjellström

Om bloggen


Jag heter Ingrid Kjellström och ska åka mitt första Vasalopp/Öppet spår i år!
Att röra på mig utomhus har varit ett av mina största intressen under hela mitt 23-åriga liv. Däremot är jag ingen jätteerfaren skidåkare och ser fram emot de nio milen med skräckblandad förtjusning.
Här på bloggen kommer jag skriva om mina fram- och motgångar och om de lärdomar jag får på vägen mot startlinjen i Sälen den 26 februari.
När jag inte tränar inför Vasaloppet eller skriver om det pluggar jag till civilingenjör och driver sajten Womengineer.se.
Maila mig på ingridkj@kth.se om du vill komma i kontakt med mig.
Ingrid Kjellström

Jag och min åkkamrat Gustav strax efter Evertsberg. Humöret var i behåll men vi fyller på med energi i form av gels. Foto: privat.

Här är några av de tips som jag själv hörde eller skulle vilja ha hört innan jag gav mig ut på 90 km skidåkning.

Ät ordentligt dagarna innan loppet. Jag åt lite mer av allt och då sådant som jag var van vid, utan att få stumma muskler (av stora mängder kolhydrater) eller känna att energin tog slut i kroppen.
Lämna inte in skidorna på vallning vart som helst. Gör någon slags förundersökning om stället innan och försäkra dig om  att det håller måtten. Min pappa stod strax efter Evertsberg (då lite mer än halva loppet gått) och fick hjälpa åkare ”som fått skidorna proffsvallade” att lägga på ny fästvalla på skidor som var helt blanka undertill.
Klä dig inte för varmt. Kroppen tinar upp snabbt från start! Om du är frusen, sätt på dig en extra tröja som du kan kasta av dig under loppets första del.
Ät och drick i varje by. Även om du inte känner att du behöver det redan i Smågan- svep i dig energidryck och tänk på att det ger utdelning senare under dagen. Energidepåerna behöver fyllas på!
Ta det lugnt i början. Inte bara i första backen, utan även de första milen. Det gjorde jag och hade energi kvar till att ösa på in i mål.
Undvik att bli svettig och få hög puls – då går mer energi åt! Om du ändå blir svettig, ha med dig en extra mössa att byta till i förslagsvis Evertsberg då det väntar en lång (kall) sträcka nedför.
Håll huvudet högt och blicken långt fram. Då får du bättre uppsikt över spåret och dina medåkare samt naturligt en bättre hållning.
Fokusera på glada tankar när energin tryter. Tänk på vad du ska äta och dricka i nästa by eller på att du ska ringa din mamma/pojkvän/kompis när du är i mål.
Lägg något gott i din väska som du lämnar vid start och får tillbaka i mål. Din favoritchoklad eller en öl till exempel. Jag lade i en godispåse (var dock inte sugen på sötsaker efter all blåbärssoppa och energidryck) i min väska och använde den som lockbete till mig själv.
Le och ha roligt! Du har lagt många timmar på förberedelser till loppet och i jämförelse försvinner dagen V fort. Alla Vasaloppets lopp är folkfester som blir till minnen för livet.

Ingrid Kjellström

Jag och min åkkompis Gustav efter målgången i Mora och 8:15 h skidåkning! Foto: Bertil Kjellström.

Ett dygn har gått sedan jag gled i mål i Mora och jag har hunnit smälta min upplevelse. Jag hade en fantastisk dag och kunde faktiskt inte tro att mitt humör skulle vara lika bra som det är idag! Kroppen värker på både nya (en knoge och trampdynorna) och gamla (triceps, baksida lår) ställen, ja lite överallt egentligen. Det kände jag faktiskt inte av under de sista två milen av loppet. Jag tar det från början!

Det var kallare än väntat på morgonen, -12 mot de ca -6 grader som väntat. Alltså var det inte alls roligt att dra av sig överdragskläderna tio minuter i sju, där jag och Gustav stod i de bakre leden av skidåkare (på grund av att vi hade otur med trafiken och fick promenera någon kilometer till starten). Dessutom var vi oroliga över den valla vi hade på, klister täckt med V45 som egentligen håller för temperaturer ner till -8. Men framåt gled vi när starten gick!

Jag visste att det skulle gå långsamt fram till och uppför den första backen, men blev ändå förvånad över hur långsamt det gick. Promenadtempo! Tack och lov hade vi superfäste på skidorna och kunde knata på i det snabbare av alla led uppför. Sedan kom vi upp på myren och det var möjligt att börja åka skidor. Det var otroligt vackert, solen gick upp mot en blå himmel och det enda som hördes var ljudet av stavar mot snön.

Full fart nedför några kilometer efter Mångsbodarna. Foto: Linnéa Kjellström.

Åkningen flöt på bra, jag och Gustav turades om att dra och bestämde oss för att hålla ett behagligt tempo. Vi undvek att bli svettiga och passerade Smågan och Mångsbodarna, tog tid på oss för att dricka blåbärssoppa och var på bra humör. Första backen utför efter Mångsbodarna började spåren att gå sönder och plötsligt låg jag i en hög tillsammans med tre andra åkare på backen. Phew, ingen skada skedd och jag var snabbt uppe på benen igen men tog det varsamt nedför därefter. Det var isigt och folk plogade eller öste på, vilket resulterade i ganska många krockar – ”folk faller som spön i backen”, konstaterade pappa när jag träffade honom strax efteråt.

Mellan Risberg och Evertsberg hade jag min första (och faktiskt enda!) svacka. Tyckte att jag började känna mig seg och snurrig i huvudet och undrade vad tusan jag gett mig in på. Då var det otroligt bra att ha Gustavs rygg att ta sikte på och fokusera på att hänga med istället för att kriga mot alla jobbiga tankar. Det fungerade bra och därefter fick jag faktiskt en ny tändning av energi.

En skärmdump från mina olika tider från loppet.

När halva loppet passerat kändes det som om att kilometerna tickade på nedåt i ett bra tempo. Kanske för att det mest gled på nedför efter Evertsberg, för att mina skidor hade både bra fäste och glid och för att solen sken starkt. Det var roligt helt enkelt! När vi passerat Oxberg började jag få någon slags målvittring och la på ett extra kol. Om jag trodde att mina armar inte kunde staka mer efter den långa, platta sträckan på myren hade jag fel. Det gick!

Framme i Hökberg insåg vi att det inte var någon större risk att gå in i väggen, det återstod bara knappa 20 kilometer och vi kunde föra en normal diskussion med varandra (även om jag hade svårt att kolla på klockan och räkna plus och minus för att fatta hur länge vi åkt…). Vi bestämde oss för att vara i mål innan klockan 16 och öste på!

Nu i efterhand vet jag inte vart energin kom ifrån – jag körde de sista två milen i ett tempo som är högre än det jag hållit under alla årets träningspass. Det var någon slags vinnarskalle som vaknade till liv, vi passerade cirka 500 personer från Hökberg till Mora. Låg i vänsterspår och hjälptes åt att dra. Det kändes otroligt att veta att nästan ingenting stod emellan oss och Mora och att den dröm jag haft så länge, att skida in i målet, snart skulle bli sann!

Halv fyra var vi mål! Vilken glädje! Och vilken matthet. Vi snurrade runt i målområdet innan vi hittade till skidinlämningen och duscharna. När jag fick höra sluttiden, 8:15, blev jag positivt överraskad! En tid under 9 h var vad jag trodde att jag kunde åka på. Nu fick en bra tid och dessutom en riktigt fin dag i spåren – hann pausa och prata med pappa och lillasyster ett par gånger, se några fina hälsningar på skärmarna (tack!) och fylla på dryck och bullar i varje by.

Jag vet att jag kommer vilja åka Vasaloppet/Öppet Spår igen, dels för att pressa tiden och dels för att jag gärna vill uppleva den fantastiska morgonen på myren och den sköna stämningen igen. I år hade vi tur med vädret, det är inte ofta förhållanden är lika suveräna, hade det snöat skulle jag kanske velat elda upp mina skidor vid det här laget.

Inom en kort tid ska jag sammanfatta mina bästa tips från åkturen!

Var ni några andra som åkte? Hoppas att era turer mellan Sälen och Mora också blev fina!

Ingrid Kjellström

Kom i mål på 8:15! Foto: Bertil Kjellström.

Yes! Jag klarade det. Och det bästa av allt var att det var roligt. En fantastisk dag på skidor. Jätefina spår och förhållanden. Men en och annan vurpa också. Nu ska jag sova… kroppen ömmar… återkommer med en längre berättelse.

Ingrid Kjellström

Ett sista inlägg innan starten igår imorgon bitti! Jag befinner mig i en stuga i Högstrand, någon mil norr om Sälen och med en internetuppkoppling på mobilen som inte tillåter mig att ladda upp bilder tyvärr.

Resan upp hit gick bra. Vi såg de brudar som åkte Tjejvasan på vägen mellan Mora och Sälen och det var en inspirerande men lite skrämmande känsla, imorgon ska jag också åka i de spåren! Vallahysterin inför morgondagen är enorm, i containrar och garage erbjuds vallahjälp. Jag pratade med Swix vid nummerupplämningen och kommer att valla enligt deras anvisningar. Klister i grunden och en fästvalla, VR45 ovanpå samt ha en varmare valla i fickan. Det ser ut som att temperaturen kommer att gå från -7 till +1 under dagen och att solen ska skina! Jag tror det kan bli bra.

Jag och mitt sällskap åkte en runda på skidorna uppe i Lindvallen och det kändes bra. Kroppen är pigg och huvudet taggat till tusen! Jag har ätit en rejäl middag, lagt iordning alla kläder tills uppstigningen i vargatimmen och införskaffat havregryn till frukosten. Jag har också druckit resorbdrink, köpt tabletter mot kramp och packat en godispåse i väskan som jag får vid mål (hoppas på att den motiverar mig likt en örn på jakt efter sitt byte ungefär. Hehe). Nu känns det som att resten är upp till åkningen. 9 mil – bring it on! Nu kör vi!

Ingrid Kjellström

En liten samling valla att välja mellan. Foto: privat.

Kvällen innan avfärd till Sälen har pappa kommit hit med sitt vallabestånd. Några burkar härstammar från 80-talet (då han själv åkte Vasaloppet på 5:40), men jag har hört att valla inte har något bäst före datum så om det passar sig kan vi fästvalla med dem! I övrigt har vi ätit (pasta) och jag gör efterrätt samtidigt som pappa preparerar mina skidor. Bra fördelning av arbete enligt min åsikt.

Min pappa tvättar rent mina skidor med vallaväck ute i trapphuset. Foto: privat.

Imorgon bär det av tidigt. Jag räknar med att kunna få lite vallatips i Mora och äta en god middag i Sälen (den lokala skolan serverar gedigen mat för en skidåkare har jag hört). Sedan sova ordentligt natten till söndag. Nu är det på riktigt!

Och vet ni, jag har lagt så mycket tid, engagemang och fokus på de nio milen som ska åkas på söndag att nu måste jag se till att få valuta för arbetet ha roligt under tiden. Jag har skrivit det förut men det är ett viktigt mantra. Det kommer att bli jobbigt och jag kommer att bli trött, det är jag mycket väl medveten om. Jag ska försöka att undvika alla negativa tankar, dela upp spåret i etapper och påminna mig själv om att jag säkert har 60% av all energi kvar när det börjar ta emot rejält. Det kommer att gå bra! Och jag har ett resesällskap i världsklass – min vän Gustav i spåret och pappa och lillasyster bredvid.

Ett tips är att Dalarnas Tidning skriver kontinuerliga uppdateringar kring allt som rör Vasaloppen.

Lycka till alla ni andra åkare!

Ingrid Kjellström

Vegetarisk lasagne, mumsigt att ladda upp med. Recept finns här. Foto: privat.

Under min viloperiod har jag följaktligen fått en del tid över (tid som annars går åt till att träna). Vad kan då passa bättre än att slå två flugor i en smäll – stoppa i sig massor med mat i goda vänners lag? Det gjorde jag igår kväll och låg sedan som en klubbad säl på soffan. Att åka ett Vasalopp kändes typ otroligt avlägset just då, men jag måste helt enkelt tro på att mina muskler suger åt sig all energi och förbereder sig för att ge järnet på söndag.

Kladdkaka och glass till efterrätt. På en torsdag! Fab. Foto: privat.

I övrigt går jag in för att hamna i en så god sinnesstämning som möjligt till helgen. Jag vet att jag lagt en hel del tid på att träna, ladda och förbereda mig och jag kan inte göra så mycket mer åt formen just nu. Det återstår bara att skörda frukten på söndag och tills dess se till att ha så roligt som möjligt. Jag tror inte att det kommer bli svårt – pappa och syster anländer till Stockholm ikväll och imorgon möter Gustav upp oss innan det bär av upp mot Dalarna. Ett äventyr! Dock så är jag en person som kan bli nervös ibland och jag vill inte lägga energi på att bli det nu. Ska försöka bibehålla isen i magen tills på söndag klockan 7, det är då energin ska användas!

Hur förbereder ni er mentalt?

Ingrid Kjellström

Det går alldeles utmärkt att följa Vasaloppet på nätet. Allt från väder, vallatips, TV-sändningar och radio finns att tillgå för att följa och hålla sig uppdaterad kring Vasaloppskalaset i Dalarna. Här: snygg grafik över vädret just idag från SVT.

Helgen närmar sig med stormsteg och i takt med att vallatips och väderprognoser börjar exponeras växer också nervositeten i min mage! Men det är en bra nervositet – förväntansfull. Det ska bli ett äventyr att åka upp till Mora och Sälen för att delta i Vasaloppskalaset, för att inte tala om vilket äventyr åkturen kommer att bli…

För er som inte är på plats i Dalarna i helgen sänder SVT flera av loppen i helgen och nästa vecka. Nytt för i år är att Tjejvasan sänds live, men det finns också Play program och sändningar från SVT Gävle Dala  från flera av de andra loppen.

Idag och fram till Vasaloppet den 4 mars går det även att lyssna på Vasaloppsradion. ”Vasaloppsradion ger dig direktsändningar från Tjejvasan och Vasaloppet samt Vasaloppsstudion varje eftermiddag. Här får du Trafikinfo, Vallatips, Spårinformation mm.” (Perfekt att lyssna på i bilen upp till Mora på lördag!).

För både åkare och intressenter har SVT även en sida för Vasaloppsvädret med fin grafik över hur vädret kan komma arta sig under de olika loppen och med webbkameror från olika delar av Vasaloppsspåren.

För den som ska åka främst: här finns Swix vallatips inför de olika Vasaloppen.

Hoppas ni alla får en fin helg i Vasaloppsanda! Även om det är en vecka kvar tills det riktiga loppet går och även om ni inte befinner er i Dalarna.

Ingrid Kjellström

Vasaloppsstarten 2006. Foto: Infohub.

Snart smäller det! Den första Vasaloppshelgen står inför dörren. Kanske åker du upp till Sälen redan några dagar innan loppet? Då kan det vara bra att redan nu kontrollera så att all viktig utrustning med tillbehör följer med i packningen till dagen V. Här är en packlista att kolla igenom. Jag hittade den på bloggen MilMotivationMaterial, där Malin som laddar inför Vasaloppet (men också klarat ett!) delar med sig av sina erfarenheter.

Kom ihåg att ta med bekräftelsen på start (den mailas ut några veckor innan loppet). Den behövs för att hämta ut startkuvertet (antingen i Sälen eller Mora, det anger du i anmälan).

Under loppet

 • Skidor
 • Stavar
 • Skidskor
 • Mössa/pannband
 • Handskar
 • Midjeväska, gärna av modell vätskebälte fylld med varm dryck (t ex saft)
  • Fästvalla+vallakloss
  • Ett par gel och någon bar om du oroar dig för att tappa energi eller bli hungrig mellan depåerna.
  • Ett par extra handskar och eller mössa.
  • iPhone eller annan apparat som kan bidra med musik (men kom ihåg att det kan vara bra att höra sina medåkare!)
  • Mobil/pengar/betalkort/legitimation (har hört att det ska vara gott att kunna köpa en korv efter målgång)
 • Skidtights
 • Skidjacka
 • Underställ
 • Sköna underkläder
 • Skoöverdrag
 • Nummerlapp
 • Tidtagningschip

I påse/väska som lämnas vid start

 • Handduk
 • Necessär
  • Schampoo
  • Balsam
  • Duschcreme
  • Borste
  • Deodorant
  • Tandborste+tandkräm
 • Ombyte
  • Trosor/kalsonger
  • BH
  • Strumpor
  • Byxor
  • T-shirt/tröja
  • Skor
  • Jacka
 • Ev. en plastpåse att lägga blöta kläder/grusiga skidskor i.

Överdrag

 • Överdragsjacka/-byxor/vantar utifrån hur kallt det är
 • Påse+ståltråd att lägga överdragskläderna i (fås i startkuvertet)

Kommer ni läsare på något annat som borde packas ner?

Ingrid Kjellström

Vasaloppet lanserade en app i början av veckan. Med den kan användaren följa så många deltagare som han eller hon vill bevaka i alla loppen! Dessutom får man kontinuerligt alla Vasaloppets nyheter som publiceras direkt in i mobilen.

Vasaloppet har tagit fram appen i samarbete med Ericsson. Utvecklare är företaget The Mobile Life.

– Allt fler skaffar smartphones och efterfrågan att kunna följa deltagare i de olika loppen var stor redan ifjol. Den helt nyutvecklade appen är gratis att ladda ner och har möjligheten att bevaka deltagare genom den inbyggda betaltjänsten. Vi tycker appen är användarvänlig och den känns komplett då alla lopp finns med. Det ska bli intressant hur den tas emot av alla som har en smartphone, säger Vasaloppets informationschef Per Strid.

Så här fungerar den nya appen, som är gratis att ladda ned både till iPhone och Android:
I den helt nya bevakningstjänsten utgår du från vilket lopp den du ska följa ska delta i. Du kan söka efter deltagaren via startnummer eller namn. Köper du minst två bevakningar eller fler i samma lopp kan du dessutom också jämföra deras tider vid alla officiella passeringar och i mål.

OBS! Antalet bevakningar är obegränsade och kostar 7 kronor per deltagare och lopp.

När du köpt en bevakning på en deltagare i ett lopp får du kontinuerligt passertider från alla de officiella kontrollerna som loppet passera. Du får också en uppskattad tid för när deltagaren beräknas komma till nästa kontroll eller i mål. Tiden baseras på genomsnittshastigheten men tar inte hänsyn till väderförhållandena eller några andra eventuellt påverkande faktorer.

Appen fungerar även efter loppet, så du kan i efterhand enkelt följa och jämföra din egen och dina vänners tid. Appen fungerar även som en nyhetsapp med alla webbnyheter från Vasaloppet.

Jag har uppmanat min närmsta skara av vänner att bevaka mig via appen. Det kommer att kännas som att ha en hejarklack utsänd över hela Sverige på söndag och det gillar jag. Om någon är intresserad av att följa mig i spåret via sin smartphone kan jag berätta att jag har startnr 4683.