Annons

Vasaloppet

Ingrid Kjellström

Ingrid Kjellström

Jörgen Brink vann Vasaloppet för tredje gången 2012 och åkte dessutom på en ny rekordtid: 3.38.41. Foto: Ulf Palm/Scanpix.

Här finns mer att läsa om resultatet från Vasaloppet 2012.

Idag är det den riktiga dagen V – första söndagen i mars och Vasaloppet går av stapeln mellan Sälen och Mora. Jag har, säkert precis som många andra, suttit klistrad framför skärmen och tagit del av tävlingen men också av det folkkalas som utspelar sig i Dalarna just nu. Det är precis en vecka sedan jag själv befann mig där uppe, i fäders spår och jag fick rysningar när starten gick klockan 08.00 och hela havet av skidåkare gav sig iväg.

När jag anmälde mig till Öppet Spår i september såg jag som en kamp som skulle utföras och började träna målinriktat för att överhuvudtaget pallra mig i mål sex månader senare. Det skulle bli tufft, men bara jag tog mig i mål i Mora hade jag nått mitt mål och kunde glömma den dåliga tid (som jag trodde att jag skulle få), tänkte jag. Jag hade fel. Visserligen har det varit lite av en kamp – att hålla målet i sikte och under tiden träna hårt. Men jag kunde aldrig tro att jag skulle få en sådan mersmak av skidåkandet. Redan dagen efter det att jag gått i mål började jag fundera på om jag ska åka Öppet Spår eller Vasaloppet nästa år.

När träningsvärken lagt sig (tre dagar senare) började jag sakna skidåkningen. Jag tror att jag någonstans i slutet av Öppet Spår kom underfund med hur man stakar kraftfullt, när jag åkte den snabbaste milen för egen del under säsongen, motiverad av min målvittring. Jag vill göra det igen! Fortsätta att jobba med att utvecklas som skidåkare och förhoppningsvis slå min egen tid på  8:15 kommande år. Under de månader som jag kämpat med träningen, vad det gäller såväl teknik som att få vallan att sitta kvar på skidorna, tror jag att det undermedvetet väckts en liten skidåkare till liv i mig. Med stor sannolikhet kommer jag att starta i Vasaloppet år 2013.

Det här är mitt sista blogginlägg på Vasaloppsbloggen och det sista jag vill säga till er läsare är: om ni är sugna på att åka något av Vasaloppen – gör det! Stämningen uppe i Dalarna är fantastisk och om du har bestämt dig för att gå i mål kommer du att klara av det. Själv hade jag samlat ihop cirka 30 mil på skidor innan start, men jag tror inte att det handlar om antalet åkta mil. Jag tror snarare att det handlar om ditt huvud är mentalt förberett på åkturen och på att du tränar någorlunda målinriktat (tips på övningar för överkroppen finns i inlägg längre bak på den här bloggen!).

Ett tack till er som läst min blogg! Vi kanske ses i ett skidspår i framtiden.

Följ mig på Endorfinkick.com!

/ Ingrid Kjellström

Om bloggen


Jag heter Ingrid Kjellström och ska åka mitt första Vasalopp/Öppet spår i år!
Att röra på mig utomhus har varit ett av mina största intressen under hela mitt 23-åriga liv. Däremot är jag ingen jätteerfaren skidåkare och ser fram emot de nio milen med skräckblandad förtjusning.
Här på bloggen kommer jag skriva om mina fram- och motgångar och om de lärdomar jag får på vägen mot startlinjen i Sälen den 26 februari.
När jag inte tränar inför Vasaloppet eller skriver om det pluggar jag till civilingenjör och driver sajten Womengineer.se.
Maila mig på ingridkj@kth.se om du vill komma i kontakt med mig.