Annons

Spelbloggen

Jimmy Håkansson

Jimmy Håkansson

Dreamhack Winter 2004

”Stora risker för unga som spelar”, skriver André Persson i sin debattartikel om e-sport. Mot e-sport. För, du förstår, datorspel hämmar vår språkutveckling, bidrar till allvarliga hälsoproblem och ökar risken att utveckla ett spelberoende – intygar André Persson. Men den riktiga anledningen varför Persson skriver sin debattartikel kommer först här: ”Dessutom dricker många av spelarna energidrycker för att hålla sig vakna”.

Spoiler: André Perssons debattartikel handlar inte så mycket om e-sport som den handlar om energidrycker. E-sporten är den lägliga trojanska hästen han använder för att skapa ett nyhetsvärde och rida på en nymoralistisk våg. När Persson plockar upp det slitna ”spel är våldsamma”-kortet ur debatthatten är det uppenbart att han vill tala till föräldrarnas (eftersom alla som spelar datorspel är barn) inneboende Siewert Öholm (som under 80-talet drev en moralkampanj mot hårdrock) snarare än någons intellekt.

För att kompensera sin avsaknad av argument vänder han sig till den alltid lika tacksamma lyteskomiken. E-sportare avfärdar han som ”lätt överviktiga individer med en puls på 150, som hålögt sitter spelar samtidigt som de äter onyttig snabbmat som sköljs ner med energidrycker.” Och tillägger: ”Hur lång tid tar det att bli e-sportens Zlatan? 20 000 stillasittande timmar?”.

I sammanhanget kan det vara bra att veta att många professionella e-sportare föredrar vatten framför energidryck eftersom de inte har råd att drabbas av en sockerdipp när deras rymdbas hamnar på mottagaränden av en intensiv Zerg rush. Men debattören är ointresserad av fakta som inte styrker hans tes.

Under artikeln läser jag att Persson är ”författare till boken ’No Bull – hur internet och 24-timmarssamhället fick energidryckerna att flyga’”. Därefter är det svårt att bli provocerad av debattörens desperata utspel. I det ljuset framstår debattartikeln bara som en illa kamouflerad annons för en bok som har tappat sitt nyhetsvärde.