Annons

Spelbloggen

Jimmy Håkansson

Jimmy Håkansson

Markus Persson

”Jag ser mig inte som en spelutvecklare”, inleder ”Minecraft”-skaparen Markus ”Notch” Persson sin avskedsansökan (i form av ett blogginlägg). Trött på att bli feltolkad av personer på twitter skrev han den här tweeten i indignation:

 

Han bad inte om att göra en kommersiell megasuccé och bli multimiljonär på köpet. Han ville bara göra spel. Han är ingen entreprenör, han råkade bara bli en. Och i går blev det officiellt: Microsoft köper ”Minecraft”-studion Mojang för 2,5 miljarder dollar. Markus ”Notch” Persson ingår däremot inte i köpet. I samband med utförsäljningen av Sveriges överlägset största indiespelsföretag drar han sig tillbaka för att kunna fokusera på ”Ludum dares [speltävlingar] och små webbexperiment”.

I sitt sista blogginlägg tecknar han ett porträtt av en person som befinner sig i en identitetskris och är tyngd av en svår prestationsångest. Frustrerad av att hela tiden representera ett varumärke, ett företag och indieikonen Notch. Aldrig bara Markus Persson.

”Jag är inte en entreprenör. Jag är inte en VD. Jag är en nördig programmerare som gillar att tycka saker på Twitter.”

För de flesta framstår försäljningen av Mojang och Minecraft-varumärket som fullkomligt ologiskt. För Markus Persson framstår beslutet som det enda logiska.