Annons

Spelbloggen

Tove Bengtsson

Tove Bengtsson

E3 pågår för fullt, men något lika viktigt som årets största spelmässa är “Boys’ toys?”: en dokumentärfilm av två Oxford-studenter, om kvinnor i spelbranschen. Titeln anspelar dels på att kvinnliga karaktärer i spel ofta är priser som manliga karaktärer vinner, dels på att spel länge ansetts vara en hobby exklusivt för män. Så är det dock inte längre, men det är en vanlig missuppfattning som fortfarande sprids som sanning.

“Boys’ toys?” kommer att handla om kvinnor i alla delar av spelbranschen, från de som gör spelen till karaktärerna i spelen. Det är knappast nyheter att kvinnliga karaktärer oftast antingen hamnar i en dam-i-nöd-situation eller får agera ett översexualiserat romantiskt intresse – ibland i kombination. Så länge spelutvecklarna fortsätter att bestå av en homogen grupp män (i USA är andelen 88 procent män. I Sverige är siffran 86 procent) lär inte representationerna av kvinnorna i spelen heller att förändrats i någon större utsträckning. Bra kvinnoroller existerar, men fortfarande i minoritet.

Syftet med “Boys’ toys?” är också att åstadkomma en förändring. Filmarna skriver “genom att öka antalet kvinnor i spelindustrin kommer det att förändra både behandlingen och arketypen av den svaga, översexualiserade kvinnan i dator- och tv-spel.”

Filmen är ett otroligt viktigt steg för jämställdhet. Anita Sarkeesian banade väg för en djupare kritik av dator- och tv-spels många gånger misogyna struktur med ”Tropes vs women in video games”. “Boys’ toys?” kommer förhoppningsvis bidra med en annan vinkel och upplysa om strukturerna i branschen, bland annat genom intervjuer av spelutvecklare.

“Boys’ toys?” har precis börjat filmas, men man kan följa studenternas filmarbete och forskning på deras Tumblr-blogg.