Annons

Spelbloggen

Tove Bengtsson

Tove Bengtsson

Många projekt på Kickstarter har inte gått hela vägen, inte fått tillräckligt med pengar, inte varit tillräckligt bra idéer eller till och med rena fejkprojekt. Men några har varit så strålande att Kickstarter ändå lyckats bevisa att crowdfunding faktiskt är en finansieringsform att räkna med.

Spelutvecklaren Sam Farmer och hans spelstudio Rocket science amusements står bakom ett av de mest lovande Kickstarter-projekten. Hans speka-klicka-äventyr “Last life” har redan lockat Double fine – studion med peka-klicka-gurun Tim Schafer i spetsen – att ställa sig bakom idén. Double fine, som själva blev en av de första stora succéerna på Kickstarter med “Broken age” (episod 1 recenserade vi i januari).

“Last life” är en noir-deckare i science fiction-miljö, och utspelar sig i en tid då människor befolkar en stor del av solsystemet. På Mars – eller MarsTopia som metropolen på Mars kallas – lever privatdetektiven Jack Parker. Han blir skjuten och dör, men det är då spelet tar fart. Lyckligtvis får alla nyligen avlidna en 3d-printad ny kropp i några timmar, på grund av helgdagen “Dead man’s party day”. I “Sunset boulevard”-anda ger sig den återuppväckte Parker för att lösa mordet på sig själv. Spåret visar sig leda till både företagskorruption och regeringskonspirationer.

“Last life” har en egenartad grafisk stil, där karaktärernas kroppar är fyrkantiga och deras ansikten släta, utan varken ögon eller mun. Men spelet verkar träffa helt rätt – det ser formligen ut som en futuristisk noir-deckare.

Transhumanism är också ett tema Farmer säger sig velat utforska länge. I en lång intervju på Rock paper shotgun, berättar han också att han lider av en kronisk sjukdom, och att “Last life” är en produkt av hans erfarenheter det amerikanska vårdsystemet. “Den värsta sortens problem är hälsoproblem. Så att leva i en värld där hälsoproblem inte längre är huvudfrågan är ett riktigt coolt ämne som jag vill utforska”.

Det låter väldigt intressant. Sam Farmer har uppenbarligen ägnat mycket tid att fundera över spelets tematik, dess värld och karaktärer. Jag hoppas att det också kommer att framgå i slutprodukten.

“Last life” planeras att släppas i tre delar, men insamlingen på Kickstarter gäller episod 1, som förmodligen kommer våren 2015. Farmer hoppas på att försäljningen av kapitel 1 kommer att kunna finansiera de kommande två kapitlen.