Annons

Spelbloggen

Jimmy Håkansson

Jimmy Håkansson

ET

Vad som är spelindustrins motsvarighet till myten om Ikaros? ”Kid Icarus”, kanske du tänker. Men rätt svar är så klart ”E.T. the extra-terrestrial”. Atari 2600-spelet som, likt myten, flög för nära solen. Det bottenlöst usla filmlicensspelet har blivit en symbol för högmodet som ledde till tv-spelsmarknadens fall. När Atari betalade oerhörda summor för att få göra spel av Steven Spielbergs ikoniska film så var de övertygade om att det skulle bli en succé. 1982 var ett fantastiskt år för spelindustrin, med prestigetiteln ”E.T. the extra-terrestrial” skulle 1983 bli ännu bättre. För att få ut spelet på marknaden så snabbt som möjligt utvecklades det på rekordtid. Året före hade Atari släppt det första spelet baserat på en film – det framgångsrika ”Raiders of the lost ark”. ”E.T. the extra-terrestrial”, som inte hann testas av en fokusgrupp på grund av tidsbrist, visade sig å andra sidan bli det första riktigt usla filmlicensspelet. Publiken såväl som kritikerna vägrade ta i det med tång. Nedslagna av motgångar lät Atari begrava alla osålda kopior av spelet i en öken i Alamogordo, New Mexiko, för att därefter cementera över hålet.

ET game

Historien om de begravda ”E.T.”-kassetterna har varit en symbol för en spelindustri som drabbades av akut hybris. Många har också avfärdat historien som en myt, en story som är för bra för att kritiskt granska. Fram tills nu. I en Xbox One-finansierad dokumentärfilm producerad av Fuel Entertainment skulle de en gång för alla bekräfta eller dementera en av spelvärldens största legender: begravdes verkligen alla ”E.T.”-kassetter i en öken i New Mexiko?

Den 26 april publicerade IGN ett filmklipp där män i reflexvästar och skyddshjälmar visar upp fyndet: en ”E.T.”-kartong komplett med både kassett och instruktionsbok. När de grävde vidare fann de en veritabel kyrkogård fylld med Atari-memorabilia. Ett monument över 1983 års tv-spelskrasch och en spelindustri som trodde att den var för stor för att misslyckas.

Utgrävningen lyckades bekräfta två myter. Att Atari lät gräva ned busslaster av ”E.T.”-spel i öknen var den ena. Den andra? Att det finns något som heter grävande tv-spelsjournalistik.

ET dig