Annons

Spelbloggen

Jimmy Håkansson

Jimmy Håkansson

QuakeCon

I ett nyhetsinslag på TV4 berättar Moderaternas utbildningspolitiske talesperson, Tomas Tobé, om den svenska skolans just nu kanske största problem. Ja, du förstår vad vi talar om. Att svenska skolor rasar i PISA-undersökningen? Att orimliga budgetmål gör att skolor inte har råd att upprätthålla skollagen?

Nej, Tomas Tobé är ganska säker på att det är datorspelens fel. Elever spelar datorspel mest hela tiden. Han har inte några särskilda källor som han kan hänvisa till, men han har en känsla.

”Vi vill ha ett handslag med alla föräldrar. Jag tror att vi kommer behöva ha mer av läxläsning och mindre av tv-spel. Särskilt för pojkarna.”

Och på denna känsla byggde TV4 ett nyhetsinslag. Till detta fann de ett case som styrker teorin.

Ungefär samtidigt har Gomorron Sverige ett inslag med innehållsförklaringen ”FN vill hjälpa U-länder med hjälp av datorspelet Minecraft.” För att få lite journalistisk balans i programmet flikar programledaren Marianne Rundström in:

”Det finns många föräldrar där hemma som fnyser åt det här och tycker att det är förskräckligt att barnen sitter vid spelen så mycket.”

Kanske har Rundström samma gnagande känsla som Tobé. Att det, trots allt, är datorspelens fel.

Självklart har Moderaternas uttalande blåst upp till en skitstorm i den svenska spelvärlden på twitter, bloggar och i media. Det är ingen hemlighet att spelvärlden är ovanligt lättkränkt. Men det finns en anledning till varför vi tv- och datorspelare kan vara snarstuckna och defensiva. Vi är vana vid att bli attackerade. I spel och i verkligheten.