Annons

Spelbloggen

Jimmy Håkansson

Jimmy Håkansson

Helsingborg-baserade spelstudion Frictional games har gjort sig ett namn på att skrämma skiten ur oss. ”Amnesia: The dark descent”, ”Penumbra”-serien och nu senast: The chinese room-samarbetet ”Amnesia: A machine for pigs”. I trailern till deras nya spel, ”Soma”, får vi se en maskin pusta och frusta som om den vore av kött och blod snarare än metall och krom. Det ser förfärligt ut. I ordets vackraste bemärkelse. På spelets hemsida citerar de den kände sci-fi-författaren Philip K Dick.

”Reality is that which, when you stop believing in it, doesn’t go away.”

Den som kan sin sci-fi-literatur känner förstås till soma från Aldous Huxleys roman ”Du sköna nya värld”. Där är soma en rekreationsdrog som används för att förvandla och förvanska verkligheten till något den inte är. Det är en drog som gör så att ingen orkar än mindre vill bekämpa det klassamhälle som alla är fångar i.

Huruvida ”Soma” kommer plocka upp Huxley-referensen får vi inte se förrän 2015, så spelet planeras släppas till PC, Mac, Linux och Playstation 4.