Annons

Spelbloggen

Jimmy Håkansson

Jimmy Håkansson

The banner saga - marsch

I ”The banner saga” är marken tyngd av snö, blod och generationer av krig. De kungariken som inte har smulats sönder av blodiga slag ruttnar inifrån av interna maktkamper mellan olika klaner. Men när de barbariska Dredge-varelserna samlar sina styrkor i urskogarnas mörker och längs bergsryggarnas knotor måste människorna och jätterasen Varl lägga sina dispyter åt sidan.

”The banner saga” är frukten av Stoics Kickstarter-skörd. Senvåren 2012 gick deras kampanj hem hos över över 20 000 backare som i sin tur skramlade ihop en bra bit över 700 000 dollar. Med tanke på att målet låg på 100 000 dollar var resultatet långt över förväntan.

I detta strategispel med vikingatema ska du leda en hel bosättning av såväl bönder som krigare med namn som Ekkill, Tryggvi och Sigbjorn. För att lyckas med det måste du tänka pragmatiskt och offra de som måste offras för att gagna majoriteten. Du kommer att utsätta ditt sällskap för risker som antingen kan leda till ett stort manfall eller en strategisk vändpunkt. I de stundtals orimligt svåra striderna styr du en handfull krigare som alla har olika egenskaper, styrkor och svagheter. Upplägget påminner en hel del om både ”Final fantasy tactics” och ”Heroes of might & magic” med slag som tar plats på en isometrisk spelplan. De slag jag hittills har utkämpat har utspelats på platta och odynamiska bräden. Hade gärna sett lite nivåskillnader och dynamiska fällor för variationens skull.

The banner saga - strid

Regissören Kevin Smith sa en gång att filmtrilogin ”Sagan om ringen” är ”tre filmer som handlar om att gå”. Fantasygenren har alltid lidit av outhärdliga transportsträckor från det ena jätteslaget till det andra. ”The banner saga” är inget undantag från den regeln, men det omvandlar genreklyschan till en styrka. De karga snölandskapen blir en vacker och storslagen fond till ett på många vis avskalat spel. Och när den brutna hären marscherar mellan berg och fjordar så gör de det med ett skandinaviskt svårmod.

Första kapitlet i ”The banner sagas” enspelarkampanj släpps den 14 januari, 2014, till PC, Mac, Linux, Playstation 3, Xbox 360 och iOS.