Annons

Spelbloggen

Jimmy Håkansson

Jimmy Håkansson

Zoe Quinn - hot

”Depression quest” är ett genialt namn på ett datorspel som handlar om att må dåligt. Det får det att låta som ett äventyr. Ett där man slåss mot sina inre drakar och demoner med svärd och sköld. Men det är det förstås inte. ”Depression quest” är ett textäventyr om att överleva vardagen där all interaktion sker genom hyperlänkar, som om det vore en ovanligt svårnavigerad hemsida. Längst ned finner du en sprakande gif-animation som vittnar om hur du mår, som en psykisk hälsomätare. Till exempel så här:

Depression quest

Nyligen bestämde sig spelets utvecklare för att pröva lyckan på Steams Greenlight, med förhoppningen att få släppa sin deppsimulator på den populära spelplattformen. Det visade sig vara en dålig idé. Till att börja med var flera missnöjda med spelets underhållningsnivå. För hur kul är det att rollspela en deprimerad 20-någonting? Inte särskilt. (Även om det uppenbarligen aldrig var poängen.)

Steam-douche

Men snart visade det sig att ”Depression quests” Greenlight-kampanj hade ett annat – betydligt större – problem. En av spelets tre utvecklare var en kvinna. För vissa av Steam-spelarna räckte det inte att rösta ned ”Depression quest”, de såg även till att gå den extra milen för att mobilisera spelvärldens mest misogyna förtrupper. Inom kort fylldes Zöe Quinns inbox med hot och hat.

Zoe Quinn

Året är 2013 och vi har bara börjat göra upp med spelens inneboende grabbighet. Branschen kämpar för lika villkor, Anita Sarkeesian har blivit spelvärldens hovfeminist och nu mer än någonsin tidigare tar vi genusdebatten på allvar. Men under ytan, bakom användarnamnen och i kommentarsfältens träskmarker kokar föraktet över. Kanske är det tid att avpixla även spelvärldens hatare.