Annons

Spelbloggen

Jimmy Håkansson

Jimmy Håkansson

Förra veckan meddelade John Carmack att han kommer att lämna id Software – spelstudion som han grundade 1991 tillsammans med John Romero, Tom Hall och Adrian Carmack. Studion är mest känd för förstapersonsskjutarspelen ”Wolfenstein”, ”Doom” och ”Quake”. Framför allt ”Doom” kom att stöpa om hela spelvärlden – från ”peka och klicka”-orienterat till ”sikta och skjuta”-marinerat. John Carmack är också den sista av de fyra grundarna som lämnar företaget. Jag kan inte hjälpa annat än att känna hur en datorspelsepok går i graven. För även om namnet id Software lever vidare så är det bara ett tomt varumärkesskal av vad det en gång var.

Jag firar av John Carmack med det roligaste och mest kreativa spelet som rullat ut ur id Softare-fabriken sedan ”Quake”. Jag talar förstås om det underbara retrorollspelet ”Orcs & elves”.