Annons

Spelbloggen

Daniel Goldberg

Daniel Goldberg

famicom-630

Idag är det 30 år sedan Nintendo Famicom, världens kanske mest inflytelserika spelkonsol, såg dagens ljus i Japan.

I Sverige fick vi vänta till 1986. När den väl nådde hit hade maskinen bytt både form och namn, till den ikoniska gråvita klossen Nintendo Entertainment system, NES.

nes630

Jag hade ingen egen NES. Tv-spel var djävulens påfynd, tyckte mina föräldrar (istället köpte de en Sinclair QL och hoppades att jag skulle lära mig programmera), så jag fick smyga över till grannhuset och spela. Kanske var det där min livslånga fascination för tv-spel föddes. Barn vill, som bekant, helst av allt ha vad de inte får.

NES-konsolens inverkan på spelhistorien är svår att överskatta. På tok för många klassiska spel släpptes till maskinen för att jag ska våga mig på en topplista. Därför nöjer jag mig med fyra högst personliga favoriter, listade nedan utan inbördes ordning.

Super Mario Bros 3

YouTube Preview Image

I mitt tycke det bästa Super Mario-spelet någonsin. Släppt år 1991, och skapat av mästaren Shigeru Miyamoto.

The Goonies 2

YouTube Preview Image

Ett av de spel som gick varmast i grannens NES. Först flera år senare förstod jag att det byggde på filmen med samma namn.

Shadowgate

YouTube Preview Image

Ett klassiskt peka-klicka-äventyr, ursprungligen skapat för Mac-datorer. Shadowgate var det första spelet jag upplevde som riktigt skrämmande.

The Legend of Zelda

YouTube Preview Image

Vad kan man säga om The Legend of Zelda som inte sagts förrut? Ett av de mest stilbildande tv-spelen genom tiderna,  även det signerat Shigeru Miyamoto.

Dagen till ära satt jag med i P1 Morgon i morse för att prata Nintendonostalgi. Du kan lyssna på inslaget här, men ha överseende med mitt “det här vet tant och farbror inget om så jag tar en sak i taget”-tonläge (tack Jack för den formuleringen).

Vilka NES-spel är dina favoriter? Dela med dig i kommentarerna!

/Daniel (danielg0ldberg)