Annons

Silicon Valley-bloggen

Miriam Olsson Jeffery

Miriam Olsson Jeffery

Det har gått några veckor in på det nya året och det är hög tid att sätta fingret i luften och gissa vad teknikåret 2014 har att bjuda på. Trenderna handlar bland annat om hårdvara och mjukvara, integritet och börsnoteringar. Och det finns självklart många fler, men här kommer några av de trender som jag tror kommer att prägla Silicon Valley under 2014.

Lyft

Den rosa mustaschen visar att bilen kör passagerare som använder Lyfts app. Foto: Lyft

”On demand” i mobilen
”Tryck på din telefon och få någonting i verkliga livet”. Det är ett citat från Techchrunch-krönikören Semil Shah, som jag intervjuade till ett reportage om Silicon Valley förra året.

Citatet sätter fingret på trenden ”on demand” i mobilen, att man genom appar till exempel kan beställa mat och livsmedel, använda taxiliknande tjänster och hyra varandras bilar. I on demand-trenden går även trenden om den ”delade ekonomin” in. Den fortsätter att utvecklas med tjänster som Lyft, där man använder sin egen bil för att köra runt folk och Getaround, där man kan hyra andras bilar. Än så länge finns de här tjänsterna i ett fåtal städer USA, men trenden lär sprida sig.

Integritetsfrågan viktigare än någonsin
Under 2013 fick världen ta del av avslöjanden kring USA:s underrättelsetjänst NSA:s övervakning. Stora Silicon Valley-bolag som Google, Facebook, Apple och Yahoo har lämnat ut information till NSA och har fullt sjå med att förankra nytt förtroende bland sina användare. Och det finns en allt större medvetenhet kring vad bolagen själva samlar in för information och hur den används. Under 2014 kommer frågorna om integritet och förtroende vara av största vikt. Särskilt också i kölvattnet av alla tjänster som blev hackade under 2013 och där användares uppgifter läckte ut.

Archna Tikku från Genentech med Google Glass.

Archna Tikku från Genentech med Google Glass.

Prylar och sensorer
Trenden med så kallade wearables fortsätter. Det vill säga datorer vi kan ha på oss, som smarta glasögon och prylar som mäter rörelse och sömn och kan kopplas till appar. Det är fortfarande tidigt i utvecklingen och än så länge är många av hälsoprylarna inte mycket mer än avancerade versioner av en stegräknare. Men de börjar så smått utvecklas med exempelvis enklare rekommendationer till användaren.

När det gäller sensorer experimenterar till exempel Google med en kontaktlins för diabetiker som kan mäta blodsockret i tårar. Forskning som i och för sig har pågått ett antal år, men som Google kanske kan lyckas ta till marknaden om några år. Apple jobbar, enligt flera uppgifter, med en smart klocka och anställer allt fler personer som är specialister på sensorer för medicinska syften.

Börsnoteringar allt hetare bland internetbolag
Förra årets stora börsnotering i Silicon Valley var mikrobloggen Twitters, som skedde i början av november. I år är det inget av de mest hajpade bolagen som förväntas noteras, men börsuppgången för flera internetbolag det senaste halvåret har lett till att det finns en rad kandidater. Bland annat spekuleras det i att lagringstjänsten Dropbox, betaltjänsten Square och lagringstjänsten Box är några av Silicon Valley-bolagen som kommer börsnoteras i år (här listar Forbes ett antal fler). Vi är lite tillbaka till hur det såg ut under internetbubblan i slutet av 90-talet, då en börsnotering var en populär väg till en exit.

Kryptovalutor tar större mark
Den digitala kryptovalutan bitcoin fick fäste under 2013 och är långt ifrån den enda valutan i sitt slag. Kryptovalutorna är volatila och systemen för att handla med dem är inte förankrade bland gemene man. Under 2014 tror jag att bitcoin och de andra valutorna kommer fortsätta att utvecklas och bli mer kända. Varje dag kommer nyheter här om att fler tjänster och butiker godtar bitcoin som betalmedel, och det börjar även trevande hända i Sverige.

Paro

Sälen Paro – en robot för att hålla pensionärer sällskap.

Robotar och drönare
Drönare, vilket är små förarlösa farkoster, är inget nytt. Men de har vidareutvecklats under de senaste åren och nu har Amazons grundare Jeff Bezos gått ut och sagt att e-handelsjätten kommer att leverera varor med drönare inom bara några år. Än så länge finns det lagar som stoppar drönare och det kan dröja tills det blir så, men vi lär få se mer av den här utvecklingen under året.

Utvecklingen av robotar har pågått under många år, men är i allra högsta grad aktuell här i Silicon Valley. Under förra året köpte Google upp åtta robotbolag, under ledning av Andy Rubin som är chef för robotavdelningen, och det ska bli intressant att se vad jätten ska göra med dem. Och det finns flera andra företag här i Silicon Valley som jobbar på att få ut robotar till marknaden. På hemelektronikmässan CES i Las Vegas nu i januari visades det bland annat upp en rad robotar för hemmet, som till exempel kan bära saker och fungera som sällskap till pensionärer (fem av dem skriver Read Write om här).

LÄS MER: Det hände i Silicon Valley under 2013
LÄS OCKSÅ: Apparna unga flockas runt

Om bloggen

 
Miriam Olsson Jeffery är SvD Näringslivs medarbetare i internetutvecklingens centrum - Silicon Valley i Kalifornien. Här föds det som påverkar våra nätliv och företagens affärer. Bloggen handlar om webbtjänsterna, användarna, entreprenörerna, pengarna och internetjättarna, men också om livet och stämningen i dalen.

Vill du kontakta Miriam?
Hon nås på mejl eller
Twitter: @miriamolsson