Annons

Silicon Valley-bloggen

Miriam Olsson Jeffery

Miriam Olsson Jeffery

Google nöjer sig inte. Den hemlighetsfulla avdelningen Google X, som har utvecklat de smarta glasögonen Glass och självkörande bilar, experimenterar nu med en kontaktlins som kan mäta blodsockernivån när den sitter i en persons öga. Det är ett av projekten Googles vd Larry Page kallar ”moon shots”, som sträcker sig långt utanför sökjättens kärnverksamhet.

Hand holding - zoomed inLinsen är till för diabetiker och den befintliga prototypen kan läsa av blodsockret så ofta som varje sekund. Den mäter nivån i tårar, genom en liten sensor mellan två lager av linsmaterial.

”Vi undersöker också potentialen för att den (linsen) ska kunna ge kunna ge varningar till användaren, vi utforskar hur vi kan integrera små LED-lampor som börjar lysa för att indikera att blodsockernivån är för hög eller låg”, skriver projektets grundare Brian Otis och Babak Parviz i ett inlägg på Googles företagsblogg.

Just nu diskuterar grundarna linsen med den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA, men skriver att det återstår mycket utveckling innan produkten är klar att användas. De vill även hitta partners att jobba med, som kan bygga appar för att använda med linsen.

Skulle linsen komma ut på marknaden kan diabetiker automatiskt mäta blodsockret, och slippa hålla koll på nivåerna genom att sticka sig i fingret många gånger per dag .

Men Google är inte ensamt om att ta fram en lins som kan mäta blodsocker. Som Tom Warren på teknikpublikationen The Verge påpekarpresenterade Microsoft ett sådant projekt redan 2011, där Babak Parviz också var inblandad.

LÄS MER: Google-vd:ns senaste projekt – att förlänga livet

Om bloggen

 
Miriam Olsson Jeffery är SvD Näringslivs medarbetare i internetutvecklingens centrum - Silicon Valley i Kalifornien. Här föds det som påverkar våra nätliv och företagens affärer. Bloggen handlar om webbtjänsterna, användarna, entreprenörerna, pengarna och internetjättarna, men också om livet och stämningen i dalen.

Vill du kontakta Miriam?
Hon nås på mejl eller
Twitter: @miriamolsson