Annons

Silicon Valley-bloggen

Miriam Olsson Jeffery

Miriam Olsson Jeffery

Det har i princip varit tyst från Apple i drygt sju månader. I oktober förra året var den stora produktnyheten Ipad mini, men sedan dess har det inte direkt kommit något nytt.

Men visst har det florerat en hel del rykten om vad som komma skall. Apples årliga utvecklarkonferens WWDC i San Francisco går av stapeln i dag klockan 19 svensk tid, och inleds med en keynote där nyheterna ska presenteras. Till WWDC kommer 5 000 utvecklare från hela världen för att tjusas av Apple och prata med varandra.

Två saker har bekräftats av Apples marknadschef Philip Schiller, och det är att Apple kommer sätta nya versioner av IOS för Iphone och Ipad och OS X för datorer i utvecklarnas händer.

Efter buggar med IOS 6, som lanserades med Iphone 5 i september förra året, och kartfloppen med nya Apple Maps, som Tim Cook fick be om ursäkt för, så skulle det vara bra för Apple om IOS 7 mottas positivt.

Läs mer: Svalt mottagande för Apples nya kartapp

Apples nedåtgående aktiekurs, och en inbromsning i försäljningen av Iphone under det senaste kvartalet, gör också sitt till för förväntningarna på dagens presentation.

Enligt flera rykten ska det nya IOS 7 ha en så kallad ”platt” design jämfört med i dag. Vilket i praktiken exempelvis innebär att de glansiga färgerna och upphöjda knapparna med ljuseffekter bakom försvinner. Borta ska också det så kallade ”skeumorphism” vara, där man avbildar verkligheten med till exempel anteckningsblock och bandspelare.

Den nya designen, under ledning av designchefen Jonathan Ive, förväntas delvis gå i svart-vitt. Och Apples egna appar ska få en mer enhetlig design. När det gäller funktioner kommer det säkerligen en rad nya, och bland annat har det snackats om nya sätt att dela foton och videoklipp samt fotofilter likt dem i Instagram.

Läs mer om rykten kring den nya designen: Nya platta och svartvita rykten om Apple IOS 7
Läs också: Ny design för Apple IOS 7 – ryktas likna Windows Phone

En skiss från Recombu på hur de tror att nya IOS 7 skulle kunna se ut.

Vad som skulle kunna vara en liten försmak av IOS 7 är den matta lila ikonen på WWDC-appen, och oavsett om den är något att utgå ifrån eller inte har det ändå spekulerats i tänkbara utföranden. Bland annat har recensionssajten Recombu skapat en simulering som finns här.

När det gäller ett nytt operativsystem för Mac-datorer, det förväntade OS X 10.9 som kommer efter Mountain Lion, finns det inte så mycket information. Men det går rykten om en integration av Apples karttjänst Maps och röstassistenten Siri.

Apples vd Tim Cook har tidigare sagt att det inte kommer någon ny hårdvara förrän till hösten och under 2014. Men det finns ändå spekulationer i att det ska lanseras uppdaterade Mac-datorer, som en ny Macbook Pro och en Macbook Air med den nya lågenergiprocessorn Intel Haswell, tillsammans med det nya operativsystemet.

En av nyheterna kommer troligtvis också att vara Iradio, Apples egna internetradiotjänst. Bolaget har skrivit kontrakt med stora spelare som Universal Music, Warner Music Group, Sony Music Entertainment och Sonys andra del Sony/ATV. Apple har länge varit ledande inom digital musikförsäljning med Itunes, men när det gäller streamingtjänster har de konkurrens från bland andra Spotify, Pandoro, Rdio och numera också Google.

Jag kommer att uppdatera med nyheter från keynoten på WWDC här på bloggen, men är inte fysiskt på plats denna gång. Vi ses här igen klockan 19 svensk tid!

Foto ovan på Moscone Center och förberedelserna inför WWDC: CC Scott Schiller

Om bloggen

 
Miriam Olsson Jeffery är SvD Näringslivs medarbetare i internetutvecklingens centrum - Silicon Valley i Kalifornien. Här föds det som påverkar våra nätliv och företagens affärer. Bloggen handlar om webbtjänsterna, användarna, entreprenörerna, pengarna och internetjättarna, men också om livet och stämningen i dalen.

Vill du kontakta Miriam?
Hon nås på mejl eller
Twitter: @miriamolsson