Annons

Silicon Valley-bloggen

Miriam Olsson Jeffery

Miriam Olsson Jeffery

Ett tusental personer var på plats i San Jose, Kalifornien, i dag när Apple bland annat lanserade nya Ipad Mini – en tunnare och lättare surfplatta än vanliga Ipad. Men trots namnet mini är den större än konkurrenterna.

Ipad mini är en en tunnare och lättare surfplatta med 7,9 tums skärmstorlek, jämfört med 9,7 tum på vanliga Ipad. Och den går att greppa runt sidorna med en hand.

Konkurrenterna Amazon, Google och Samsung har redan surfplattor i samma segment, 7-tumsplattorna Kindle Fire, Google Nexus 7 (Asus) och Samsung Galaxy Tab 7.0. De är alltså mindre än Ipad mini. Det menar dock Apples marknadschef Phil Schiller är en fördel då Ipad mini ger 35 procent mer skärmyta att titta på.

Ipad mini är 7,2 millimeter tunn, ungefär 23 procent tunnare än vanliga Ipad.
– Tunn som en penna, sa Schiller.

Den väger 53 procent mindre än vanliga Ipad – 308 gram. Och har en 5 megapixel kamera, upp till 10 timmars batteritid (runt två timmar mer än konkurrenterna), snabbare wifi, kommer med 4G/LTE-uppkoppling i USA och har den nya Lightning-kontakten. Ryktet om att Ipad mini inte skulle ha en retina-skärm, liksom Apples andra produkter, visade sig stämma. Men annars är det en mindre, men lika bra version av befintliga Ipad.

Apples Ipad mini kommer gå att förboka i Sverige från den 26 oktober, och kommer ut till försäljning den 2 november lagom till julhandeln. Ingångspriset på 2 995 kronor för 16GB i minne (3 795 kronor för 32 GB och 4 595 kronor för 64 GB) ligger dock högre än för Samsungs Galaxy Tab 2 7.0 som enligt prisjämförelsesajten Prisjakt börjar på 2 416 kronor för 16GB och wifi och för Google Nexus 7 som börjar på 2 290 kronor med samma specifikationer.

Bedömare har sagt att nya Ipad mini kommer att kannibalisera på 15-30 procent av Apples försäljning av Ipad. Men samtidigt har Apple en stark position på surfplattemarknaden och andra kvartalet i år stod företaget för 69,6 procent av försäljningen för surfplattor medan Samsung, Amazon och Asus, som alla har Googles operativsystem Android, tillsammans stod för 16,2 procent. Det enligt siffror från marknadsanalysföretaget Isuppli.

Apple lanserade också fjärde generationens Ipad på dagens event, med snabbare wifi, bättre processor och den nya Lightning-kontakten, som kommer ut samtidigt som Ipad mini.

Nu är frågan hur Microsofts nya surfplatta Surface och Google Nexus 7 kommer att göra ifrån sig på marknaden. Och Google verkar även vara på gång med en 10-tumsversion av Nexus som enligt rykten kommer att lanseras på måndag.

En prognos från analysföretaget Forrester visar att Apple med IOS kommer att stå för 41 procent av marknaden för operativsystem 2016, Microsoft för 27 procent och Google sju procent, samt andra Android-plattor för 25 procent. Det är långt ifrån den dominans Microsoft en gång hade på PC-marknaden.

En nyhet på dagens Apple-event var att man första gången valde att sända ut det live, istället för att lägga upp videoklippet i efterhand. Andra saker som Apple lanserade var en ny Imac, med uppdaterad design, och en ny tunnare och lättare Macbook Pro Retina 13 tum.

På torsdag kommer Apples resultat för kvartalet och då är det upp till bevis för bland annat försäljningen av nya Iphone5. Enligt Tim Cook i dag är det den Iphone som sålts snabbast i historien.

Apples aktie gick ner efter dagens event och kursen slutade på 613 dollar när Nasdaq-börsen stängde, en nedgång med 3,26 procent. Aktiekursen gick sedan upp med knappt en halv procent under eftermarknaden.

LÄS MER: Liveuppdateringar från Apples event i Silicon Valley

LÄS MER: Samsung dementerar dumpat skärmavtal med Apple

Bilder från eventet:

Om bloggen

 
Miriam Olsson Jeffery är SvD Näringslivs medarbetare i internetutvecklingens centrum - Silicon Valley i Kalifornien. Här föds det som påverkar våra nätliv och företagens affärer. Bloggen handlar om webbtjänsterna, användarna, entreprenörerna, pengarna och internetjättarna, men också om livet och stämningen i dalen.

Vill du kontakta Miriam?
Hon nås på mejl eller
Twitter: @miriamolsson