Annons

Silicon Valley-bloggen

Miriam Olsson Jeffery

Miriam Olsson Jeffery

Mycket tyder på att Apple kommer visa upp en ny version av operativsystemet IOS för Iphone och Ipad, på sin utvecklarkonferens den tionde juni i San Francisco.

Det är i så fall nummer sju i ordningen, och ryktena surrar kring en ny ”väldigt väldigt platt” design som jag redan har skrivit om en vända här på bloggen. Borta är i så fall upphöjda knappar och imitationer av verkligheten, som bandspelare, anteckningsblock, läder och sömmar (läs mer om vad platt design är här).

LÄS MER: Ny design för Apple IOS 7 – ryktas likna Windows Phone

I fredags späddes återigen ryktena om en platt design på, och även uppgifter om att Apples designchef Jonathan Ive satsar på svart och vitt till det platta, säger källor bloggen 9to5mac. Till skillnad från de färgglada, glansiga och transparenta formspråket som Apple har haft länge, och som Steve Jobs hade en förkärlek till.

Jonathan Ive och hans team ska ha gjort om IOS 7 flera gånger under de senaste månaderna, och ska nu ha närmat sig ett slutresultat.

Konceptskisser, från byrån Simplyzesty, som bygger på rykten kring hur app-ikonerna skulle kunna se ut. Enligt källor till 9to5mac.com kommer dock apparnas hörn fortsätta att vara rundade, och inte raka som på skissen ovan.

Det nya gränssnittet sägs alltså vara enkelt och glansfritt, knapparna platta och utan ljuseffekter bakom. Apple-appar, som till exempel Notes, ska få en svartvit enklare design, och Mail, Maps och Calendar ska ligga närmare varandra i design än vad de gör idag, för att användarna ska känna igen sig.

I ett möte med Apples IOS-designers ska Jonathan Ive ha sagt att ”mjukvarudesign full av fysiska metaforer klarar inte tidstestet” och kommer inte att att hålla i längden, skriver 9to5mac.com.

Som Nliv skrev om i förra veckan finns det också uppgifter som tyder på att fototjänsten Flickr och videotjänsten Vimeo ska integreras i IOS 7. På samma sätt som Twitter och Facebook finns som förval att dela med av foton, inlägg och videoklipp till.

Det verkar alltså vara en rejäl omgörning av IOS 7 på gång. Och Apple, som har kört på i samma hjulspår ett tag, skulle behöva något att försöka tjusa marknaden med. För även om aktiekursen har gått upp på senare tid, har den ändå gått ner från den högsta punkten på 705 dollar under det senaste året, till att nu ligga på 445 dollar – vilket innebär att över en tredjedel är väck.

Men frågan är vad användarna kommer att tycka om det nya? Det ser onekligen snyggt ut när designers spekulerar i möjliga koncept, men nyheter mottas också ofta med skepsis. Apple verkar inte bry sig så mycket om sin nedåtgående aktiekurs, men användarna kan de inte ducka för.

Ytterligare konceptskisser från Simplyzesty.

Om bloggen

 
Miriam Olsson Jeffery är SvD Näringslivs medarbetare i internetutvecklingens centrum - Silicon Valley i Kalifornien. Här föds det som påverkar våra nätliv och företagens affärer. Bloggen handlar om webbtjänsterna, användarna, entreprenörerna, pengarna och internetjättarna, men också om livet och stämningen i dalen.

Vill du kontakta Miriam?
Hon nås på mejl eller
Twitter: @miriamolsson