Annons

Silicon Valley-bloggen

Miriam Olsson Jeffery

Miriam Olsson Jeffery

Vad vore en Silicon Valley-blogg utan Apple-rykten? Skämt åsido mycket, men jag tänkte ändå dra de senaste.

I juni har Apple sin stora utvecklarkonferens WWDC i San Francisco, där man också brukar lansera en del nyheter. I år förväntas det bli mjukvaruppdateringar, och under Apples resultatsamtal för första kvartalet häromveckan sa vd:n Tim Cook att vi kommer att få se nya produkter först till hösten och under 2014. Det finns ändå spekulationer kring att det blir någon slags hårdvara, som en Apple TV, en ny Mac Pro eller kanske nya Macbook Pro- och Air-modeller, på WWDC.

Men den senaste snackisen den här veckan handlar just om mjukvara. Den sjunde versionen av Apples operativsystem IOS förväntas få en ny design, som enligt källor till sajten 9to5mac.com ska vara ”väldigt väldigt platt”.

Men hur ser då platt design ut? I det här fallet är det nästan lättare att beskriva hur det inte ser ut, i förhållande till hur Apples IOS ser ut i dag. Det handlar till exempel om att knappar inte längre kommer att ha skuggor som ger illusionen av att de sticker ut, och att ljuseffekter på knappar som gör att de till exempel ser ut som metall försvinner. Designen som kallas ”skeumorphism”, där man försöker efterlikna verkligheten med saker som anteckningsblock, bandspelare, läder, sömmar och annat och som Steve Jobs hade en förkärlek till, förväntas åka ut.

Apple har till exempel redan gjort om sin podcast-app och gett den en plattare design (jämförelse av Zach Kahn).

En källa till 9to5mac.com säger att Apple närmar sig Windows Phone med IOS 7, och Windows design Metro. Google har också gått åt det platta hållet med Android, och har en platt design i sin app Google Now som lanserades för Iphone och Ipad i måndags.

”Microsoft, domare av ’uncool’, var i framkant av design för några år sedan…Nu visar det sig att företagets beslut att fokusera på platt design, ett visuellt schema där allt är mjukt och jämt, var ett par år före resten av teknik- och gränssnittsindustrin”, skriver New York Times skribent Nick Bilton.

Apples designchef Jonathan Ive förväntas alltså göra om designen rejält, medan själva funktionaliteten sägs vara i princip densamma. Nu får vi se hur villiga användarna är att välkomna en platt design.

Om bloggen

 
Miriam Olsson Jeffery är SvD Näringslivs medarbetare i internetutvecklingens centrum - Silicon Valley i Kalifornien. Här föds det som påverkar våra nätliv och företagens affärer. Bloggen handlar om webbtjänsterna, användarna, entreprenörerna, pengarna och internetjättarna, men också om livet och stämningen i dalen.

Vill du kontakta Miriam?
Hon nås på mejl eller
Twitter: @miriamolsson