Annons

Silicon Valley-bloggen

Miriam Olsson Jeffery

Miriam Olsson Jeffery

Hon kallar det den ultimata Silicon Valley-sagan. Wall Street Journal-kolumnisten och All Things Digital-grundaren Kara Swisher skriver i tidningen Vanity Fair om fotoappen Instagram, som efter 18 månader från lansering köptes av Facebook för en miljard dollar. En del av pusselbitarna har ni kanske läst om här eller någon annanstans förut, men Swisher försöker ge hela bilden – före, under och efter affären.

I artikeln berättar hon om Instagram-grundarnas bakgrunder. Om Kevin Systrom, från den övre medelklassen i Boston, som gick på Stanford och jobbade på Google i tre år innan han blev anställd på en startup för att sedan starta sin egen. Och om Mike Krieger, från Brasilien, som kom till USA 2004 och pluggade på Stanford för att sedan jobba som designer på sociala medieplattformen Meebo.

”Historien om Systroms och Kriegers partnerskap är nästan som en parodi på ett Silicon Valley-grundare ’meet-cute’ ”, skriver Swisher.

Systrom och Krieger kände varandra från studietiden på Stanford, men det var först senare när de möttes flera gånger på San Franciscos olika kaféer som de fick bra kontakt. Det var också på ett kafé som Systrom visade Krieger sin tjänst Burbn, den tidiga versionen av det som sedan skulle bli Instagram, och på den vägen är det.

LÄS MER: På små kaféer görs stora affärer

Under vägen blev grundarna uppvaktade av riskkapitalister och andra intressenter. Systrom hade, när han pluggade på Stanford och Facebook drevs från ett studenthus på campus, blivit erbjuden ett jobb av grundaren Mark Zuckerberg och de båda höll kontakten. Facebook drev en hel del trafik till Instagram och Zuckerberg uttalar sig i artikeln med att säga att han tänkte på att de båda istället kanske skulle jobba tillsammans.

Flera gånger har jag skrivit om att det också skulle ha kommit ett bud för att köpa Instagram från Twitters medgrundare Jack Dorsey. Systrom har dock sagt att så inte var fallet, men i Swishers artikel står att det visst fanns ett bud på runt 500 miljoner dollar där det ingick aktier men inga pengar i cash.

Dorsey och Alo Rowghani, Twitters dåvarande finanschef, menar att de lämnade över ett ”term sheet” till Systrom – men ord står mot ord.

Oavsett så fortsatte Systrom att hålla kontakten med Twitter, och ringde vd:n Dick Costolo den fjärde april förra året för att säga till honom att Instagram skulle ta en stor investering från riskkapitalbolaget Sequoia Capital och fortsätta att vara ett fristående företag.

Systrom kontaktade också Zuckerberg, men till skillnad från Twitter så accepterade inte Facebook-grundaren ett nej. Han gjorde det klart för Systrom att han menade allvar och bjöd över honom till hans hem i Palo Alto. Det var en fredag, två dagar efter att Systrom hade tackat nej till Twitter.
”Det fanns inte en känsla av förhandling när vi sågs, för vi visste att vi ville jobba tillsammans”, säger Zuckerberg i artikeln.

”Jag vet inte vad som fick mig att ändra mig, men han presenterade en hel plan, och det gick från en värdering på 500 miljoner dollar från Sequoia till en miljard dollar från Facebook”, kommenterar Systrom.

En sak som troligtvis bidrog till avgörandet var att Zuckerberg lovade Systrom att Instagram skulle få fortsätta att utvecklas även innanför Facebooks väggar.

”De mesta vi köper är för att få talanger till oss, men i det här fallet ville vi behålla tjänsten och bygga ut den”, säger Zuckerberg.

På fredagen diskuterade Systrom köpet med medgrundaren Krieger, och på lördagen åkte han återigen hem till Zuckerberg. En rolig liten trivia i sammanhanget var att Zuckerberg avbröt förhandlingarna för att titta på ett avsnitt av tv-serien Game of Thrones, som han är ett stort fan av. På söndagen var Systrom och Zuckerberg överens, och på måndagen den nionde april 2012 annonserades köpet.

Dorsey och Costolo på Twitter var dock inte informerade när beskedet nådde allmänheten. Dorsey, som också var en de tidiga investerarna i Instagram, säger i artikeln att han fick veta det från en av sina medarbetare.
”Jag var hjärtekrossad då jag inte hörde något från Kevin alls. Vi har skickat ett eller ett par mejl sedan dess, och jag har sett honom på fester”, säger Dorsey.

Senare hölls ett regelmässigt förhör på California Corporations Department angående seriositeten i Twitters bud, men köpet var ju redan genomfört (landade till slut på 736,5 miljoner dollar då Facebooks aktie hade gått ner när det gick igenom).

Kontroverserna mellan bolagen fortgår dock, och bland annat har Twitter stängt av möjligheten att hitta Instagram-vänner via Twitter. Och Instagram har stängt av funktionen med att visa foton direkt i twitterinlägg. Samt att Twitter har lanserat egna Instagram-liknande filter för foton.

Under det senaste året har jag skrivit en del om Facebooks köp av Instagram. Senast handlade det om att Instagram inte har tjänat några pengar än. I Facebooks resultatsamtal för första kvartalet i förra veckan sa Zuckerberg att han är väldigt nöjd med Instagrams utveckling och att det säkert går att tjäna pengar på tjänsten, men att det inte är aktuellt just nu. I december förra året ändrade Instagram sina användarvillkor så att de kunde tolkas som att foton i appen kunde säljas vidare. Användarna rasade och Systrom förklarade att det inte var så man menade. Ändringarna drogs tillbaka och Instagram skulle återkomma när annonseringsmodellen var klar. Men det verkar alltså dröja ett tag till.

LÄS MER: Ett år senare – Instagram tjänar fortfarande inga pengar

Vill du läsa hela den läsvärda artikeln om Instagram i Vanity Fair finns den här: The Money Shot

LÄS OCKSÅ: I huvudet på Instagram-miljardären

Om bloggen

 
Miriam Olsson Jeffery är SvD Näringslivs medarbetare i internetutvecklingens centrum - Silicon Valley i Kalifornien. Här föds det som påverkar våra nätliv och företagens affärer. Bloggen handlar om webbtjänsterna, användarna, entreprenörerna, pengarna och internetjättarna, men också om livet och stämningen i dalen.

Vill du kontakta Miriam?
Hon nås på mejl eller
Twitter: @miriamolsson