Annons

Neuraths börsblogg

Carolina Neurath

Carolina Neurath

Ericssons vd Hans Vestberg fick ökad ersättning under fjolåret, framkommer i årsredovisningen som släpptes på torsdagseftermiddagen. Den fasta lönen ökade med över en halv miljon till 13,2 miljoner kronor.

Men han kostar Ericssons aktieägare betydligt mer när alla ersättningar är inräknade. Avsättning för rörlig ersättning, pensionskostnader och övriga förmåner till Vestberg summeras till totalt 40,9 miljoner kronor. En ökning från 38,7 miljoner kronor föregående år.

Hans Vestberg

Koncernledningen gick inte heller lottlös. Totalt fick de 12 personerna 218 miljoner kronor för fjolåret. En ökning från 194 miljoner 2012. En delförklaring till den ökningen är sannolikt att ytterligare två personer valdes in i ledningen från oktober förra året.

LÄS MER: Vestberg ställer högre krav på de anställda

Ericsson-vd:n var självkritisk när han framträdde på Nordnet Live för några veckor sedan. Efter att Ericsson-aktien i princip stått still de senaste tre åren, sa Hans Vestberg att bolaget ”absolut” har en strategi för hur man ska få fler och mer nöjda aktieägare.

Kanske är de höjda ersättningarna till Ericsson-topparna själva en del i strategin att få fler nöjda aktieägare. Vem vet.

Om bloggen


Carolina Neurath är börsreporter på SvD Näringsliv. Med Stockholmsbörsens bolag i fokus kan du här läsa betraktelser av finansvärlden, konflikterna och personerna bakom makten.

@carolinaneurath på Twitter