Annons

Neuraths börsblogg

Carolina Neurath

Carolina Neurath

Det har länge flaggats för att bankstyrelser väntar nya regler. Industrivärdens vd Anders Nyrén avfärdade reglerna redan sommaren 2012. Då med argumentet att: ”man kan bara sitta i en bankstyrelse ändå, rent konkurrensmässigt. Man sitter inte i två.” Samtidigt som han hånfullt hävdade att mindre banker inte kan betraktas som riktiga banker.

Då skulle man inte få sitta i två bankstyrelser samtidigt. Sedan dess har EU fortsatt att massera utformningen av reglerna. I somras antogs EU-direktivet som säger att den som sitter i en bankstyrelse högst får ha tre andra styrelseuppdrag. Enligt Finansinspektionen kan det börja gälla från juli i år.

Men det är inget bankerna tänker ta hänsyn till nu när styrelsepusslet ska läggas inför vårens bolagsstämmor. I så fall får det bli ett senare problem – med risk för en panikartad styrelsejakt mitt under sommarsemestern (om regeringen inte tillåter längre övergångsregler)

LÄS MER: Storbanker struntar i nya eu-regler 

Att ignorera reglerna nu är ett sätt för bankerna att visa sitt missnöje, i stället för att försöka se poängen. Ingen kan väl ha missat att vi har haft en dramatisk, världsomfattande finanskris. Visserligen var det ingen svensk storbank som övertogs av staten, men statlig hjälp behövdes. Få skulle påstå att alla de fyra storbankerna klarade sig galant genom krisen. Samtidigt hörde vi inte ett ljud om att någon styrelseledamot tidigt slog larm – till exempel genom att motsätta sig den snabba kreditgivningen i öst ledd av Swedbank och SEB. I den bästa av världar hade det kunnat hända med engagerade ledamöter, som la mer tid på sitt bankuppdrag.

Kanske kunde bankägarna, i stället för att fnysa, tänka att det finns något sunt i att införa en begränsning för antalet styrelseuppdrag. Är det inte en fördel att en bankledamot inte har för många uppdrag vid sidan om banken? Ett givet motargument är att det ändå inte går att kontrollera hur ledamoten fyller sin tid, men reglerna är en tydlig signal om att ett styrelseuppdrag innebär ett tungt och viktigt ansvar. Förutom att ledamöterna kan lägga mer tid på varje uppdrag, skulle det också bidra till en större bredd i näringslivet.

Men nej, in i det sista ser kusinerna Wallenberg, Industrivärldens Anders Nyrén, Fredrik Lundberg och andra väl insyltade finansmän ut att bita sig fast vid sina styrelsebord.

Redan förra året varnade Finansinspektionens chefsjurist Per Håkansson att ”företagen måste utgå från att de nya reglerna kommer att gälla någon gång under 2014”. Om nu inte bankerna tänker agera kanske några av de enskilda styrelsemedlemmarna tar ansvar och ställer sig frågan: hur viktigt är det med alla dessa uppdrag – när jag förr eller senare ändå kommer tvingas bort? För att reglerna kommer tycks inte råda något tvivel om, frågan är bara exakt när.

Om bloggen


Carolina Neurath är börsreporter på SvD Näringsliv. Med Stockholmsbörsens bolag i fokus kan du här läsa betraktelser av finansvärlden, konflikterna och personerna bakom makten.

@carolinaneurath på Twitter