Annons

Neuraths börsblogg

Carolina Neurath

Carolina Neurath

Det är ingen hemlighet att Telia Sonera gör affärer med några av världens mest korrumperade länder. Största delen av Telias lönsamhet kommer just från det omtvistade verksamhetsområdet, Eurasien. Det är lätt att slå fast att det är dessa länder i öst som främst drivit aktiens utveckling de senaste åren. Telia-aktien har stigit nära 32 procent under de senaste fem åren.

Nu pågår en stor rättsprocess efter de mutmisstänkta affärerna i Uzbekistan. Vd och nästan hela styrelsen är utbytt och fortfarande framkommer nya tvivelaktiga uppgifter. De senaste ledde till att ytterligare toppchefer har fått promenera ut för sista gången från Telias kontor på Stureplan.

Från Telia Sonera påpekade man att det nu handlade om nya marknader inom Eurasien, inte de tidigare misstänkta mutaffärerna i Uzbekistan.

Många investerare har redan fått nog. Svenska kyrkan har gjort sig av med sina Telia-aktier, och pensionsjätten SPP har också dumpat sina innehav i telekombolaget.

Men många svenska ministrar verkar inte tvivla. Telia Sonera är den mest populära aktien att äga bland svenska ministrar.

Utrikesminister Carl Bildt, barn- och äldreminister Maria Larsson, bostadsminister Stefan Attefall och försvarsminister Karin Enström har alla privata intressen i bolaget. Det visar uppgifter som SvD begärt ut från regeringskansliet.

bild

LÄS MER: SPP har fått nog av Telia

Det var i september 2012 som Uppdrag Granskning avslöjade att Telia Sonera har betalat 2 miljarder kronor till ett bolag med koppling till Gulnara Karimova, dotter till Uzbekistans diktator.

Sedan dess har mycket hänt. Nu sker en storstädning i Telia Sonera, och bolaget kan vara på rätt väg med sin nya styrelse i spetsen.

LÄS MER: Telia Sonera rensar i ledningen

Men fortfarande kvarstår faktum att Telia Sonera är och tänker vara kvar i Uzbekistan. Det spelar ingen roll att finansmarknadsministern nyligen försökt pressa Telia att lämna marknaderna i Eurasien.

Och om det nu väl framkommer i rättsprocesserna att bolaget har begått brott,  och faktiskt har tjänat pengar med hjälp av mutor. Hur kommer några av de som styr Sverige att reagera? Det kan bli svårt att förklara att man gjort sig en egen privat vinst på ett bolag som sysslar med korruptionsaffärer.

Regeringen som är största aktieägare, med 37 procent av aktierna, har inget val i dag. Våren 2011 återtogs regeringens försäljningsmandat i Telia efter att Socialdemokraterna, Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet fattat beslut i frågan.

Men som enskild minister har man ett val. Kanske hade den enklaste utvägen varit att låta bli aktien.

Om bloggen


Carolina Neurath är börsreporter på SvD Näringsliv. Med Stockholmsbörsens bolag i fokus kan du här läsa betraktelser av finansvärlden, konflikterna och personerna bakom makten.

@carolinaneurath på Twitter