Annons

Neuraths börsblogg

Carolina Neurath

Carolina Neurath

Börsuppgången ser ut att blir starkare än på många år. Medan vi har firat jul har de amerikanska börserna stigit till nya rekordnivåer. I Asien har investerarna följt med och handlat upp börserna. Sin vana trogen följer Stockholmsbörsen efter i dag. I täten ligger Swedbanks aktie, som under förmiddagen lyfter nära 2 procent. Byggbolaget Peab klättrar efter ny stororder.

Och H&M tangerar ett magisk nytt rekord på närmare 300 kronor per aktie. Klädjätten har haft en makalös utveckling, vilken mätperiod man än använder. På en månad har aktien stigit närmare 7 procent, på ett år 31 procent och sett till ett längre perspektiv har aktien stigit över 250 procent på 10 år.

Ie-g6RwHfDSlBbTiR1ibPbM_q3tS360jbK86RX5HT8w

H&M-aktiens utveckling de senaste fem åren.

När vi nu har 1,5 handelsdag kvar har Stockholmsbörsen stigit med över 23 procent. Så här under årets sista dagar verkar alltså börsen nå sin högsta notering hittills. Om det håller i sig, blir 2013 det största uppsvinget sedan 2009, som snarare var resultatet av ett återhämtningsår sedan börskraschen 2008.

Förra året steg börsen med 12 procent och 2011 blev ett förlustår, som slutade på minus 17 procent.

O9sZ6kP5IOR0XFSBCwlq6zQoV3gacsbnrDSeNtwdNr8
Börsens utveckling de senaste fem åren.

De senaste årens plötsliga börsskakningar orsakat av Greklandskris, Cypernkris och allmän eurorädsla, har skrämt i väg många privatsparare. Bankernas årsredovisningar visar samtidigt att de fortsätter att locka mer sparkapital – trots sina låga ränteerbjudanden.

De sparare som behöll sina pengar på börsen, har fått se sitt kapital i snitt öka med 23 procent. Medan de som lydde rådet från en del bankrådgivare att sätta in pengarna på sparkontot får en avkastning på ungefär 0,5 procent.

Så alla som stått utanför börsen har överlag inte särskilt många orsaker att fira. Att den stigit säger varken särskilt mycket om den ekonomiska utvecklingen i nuläget eller i Sverige. Snarare tittar de stora investerarna, som driver börsuppgången, på omvärlden och framtiden.

Och hur börsen går 2014? Erfarenheter visar att man gör klokast i att låta bli att gissa. Men så finns de ju personer vars jobb är just att ta på sig den närmast omöjliga uppgiften att förutse börsutvecklingen. En sammanställning av 18 börsstrategers prognoser, sammansatt av Bloomberg, pekar på att de europeiska börserna ska stiga med i snitt 12 procent under 2014.

Det är den mest positiva uppskattningen sedan 2010.

Men som sagt, prognoser är inte mer än kvalificerade gissningar – som smakar bäst ihop med några nypor salt.

Om bloggen


Carolina Neurath är börsreporter på SvD Näringsliv. Med Stockholmsbörsens bolag i fokus kan du här läsa betraktelser av finansvärlden, konflikterna och personerna bakom makten.

@carolinaneurath på Twitter