Annons

Neuraths börsblogg

Carolina Neurath

Carolina Neurath

– Jag har funderat på att dra till med ett amorteringskrav på bolån, något måste jag ju göra när ni gett mig så tungt ansvar, säger Finansinspektionens generaldirektör Martin Andersson över en lunch med Anders Borg.

– Jaha, svarar finansministern med myndig ton och ser sig sedan om, böjer sig över bordet och viskar:

– Du förstår väl att du inte kan räkna med mitt stöd?

– Men Anders, du vet ju att hushållens skulder bara ökar och om vi inte…

Martin Andersson avbryts av Borg, som inte kan hålla sig lugn längre utan fräser i viskande ton:

– Det är ju för sjutton SUPERVALÅR!! vad tror du väljarna ska säga? Va? Och oppositionen kommer gå bananas! köpkraften minskar! Jag kan inte hålla på att tänka på bolånebubbla hit eller dit, jag är ju politiker!

 

Kanske var det ungefär så det gick till när Martin Andersson och Anders Borg för första gången diskuterade det aktuella amorteringskravet, som FI:s generaldirektör flaggat för. Möjligen lät det inte så här ordagrant, men det har med stor sannolikhet diskuterats innan det nådde allmänheten – och Anders Borg lär ha flaggat för sin syn i frågan.

LÄS MER: Han varnar för nya bubblor i Nordeuropa

Det är svårt att vara minister ibland, när frågor om obekväma beslut hamnar på skrivbordet. Anders Borg kan inte gå ut och säga att amorteringskrav inte kommer på tal – och på så sätt helt köra över myndighetschefen Martin Andersson.

LÄS MER: Amortering kan slå mot unga

Men Anders Borg kan heller inte gå ut och säga att det är ett strålande förslag – eftersom ett valår precis har inletts och amorteringskrav är en impopulär åtgärd, som dessutom ger bolånetagarna mindre pengar i plånboken. Så den raka frågan, amorteringskrav eller inte, får ett diplomatiskt svar:

– Jag tror att andra åtgärder är mer naturliga att diskutera i det läge som vi nu är, sa han till SvD tidigare i dag, utan att gå in på exakt vilka, mer än att det behövs åtgärder för banksektorn som Peter Norman, Finansinspektionen och Riksbanken ska ”återkomma till i olika sammanhang”

LÄS MER: Om vi har en bobubbla – vem tar de obekväma besluten?

Anders Borg sa flera gånger till SvD att amorteringskrav inte står ”så alldeles högt upp på agendan” under det ”närmaste året”. Tydligare än så blir det inte mellan raderna, vad Borg egentligen menar är sannolikt: Det är val om ett år, klart jag inte kan stå bakom ett amorteringskrav nu!

Om bloggen


Carolina Neurath är börsreporter på SvD Näringsliv. Med Stockholmsbörsens bolag i fokus kan du här läsa betraktelser av finansvärlden, konflikterna och personerna bakom makten.

@carolinaneurath på Twitter