Annons

Neuraths börsblogg

Carolina Neurath

Carolina Neurath

Är det något regeringen borde få underbetyg i är det sin chefsrekrytering. Den svällande elefantkyrkogården talar sitt tydliga språk. Just nu kostar felrekryterade generaldirektörer skattebetalarna nära 10 miljoner kronor om året.

I de statligt del- eller helägda bolagen har skandalerna de senaste åren avlöst varandra. Telia Sonera, SAS och Vattenfall har toppat krisrapporteringen. Trots det tar de statliga myndigheterna nästan priset. Först Tillväxtverket. Nu Arbetsförmedlingen.

Båda cheferna, Christina Lugnet (som sprätte 17 miljoner på representation) och nyligen sparkade Angeles Bermudez-Svankvist, har avgått under dramatiska former. Bara åren tidigare var det generaldirektörerna för Sida och för diskrimineringsombudsmannen, som fick lämna sina poster efter kritik.
Det är de enskilda cheferna som får utstå den offentliga sågningen, men det stora underbetyget borde ges till regeringen – vars uppgift är att rekrytera den chef som är bäst lämpad för jobbet.

Den omtalade elefantkyrkogården, dit sparkade myndighetschefer förpassas, bara sväller. Det borde fungera som ett högt alarm. För det blir väldigt uppenbart: det här med chefsrekrytering är inte riktigt ministrarnas paradgren.

I näringslivet får toppchefer som missköter sig sparken, ofta med en generös fallskärm – som ett litet plåster på såret när man måste vara beredd att gå på dagen. I myndigheter får motsvarande toppar, generaldirektörerna, vare sig utebliven lön eller gå ut genom dörren. Här samlas de i stället hos regeringen och tilldelas en kreativ titel på visitkortet (sannolikt inte ”sparkad chef”).

Både regeringen och Socialdemokraterna säger sig vilja ha kvar reglerna som ger generaldirektörerna lön under hela förordnandet.
Christina Lugnet får i dag 91 000 i månaden fram till 2015, Bermudez-Svankvist 142 400 kronor i månadslön i över ett år till. Medan Sidas tidigare generaldirektör Anders Nordström, sedan han petades från sin post 2010, får 109 700 kronor i månaden fram till januari 2014.

Totalt kostar de 9 avhoppade generaldirektörerna nära 10 miljoner om året. Ett litet tips till regeringen är att se över sin rekryteringsprocess. Lägg hellre 1 miljon på en gedigen rekryteringsprocess – än 10 på att ta konsekvenserna.

Om bloggen


Carolina Neurath är börsreporter på SvD Näringsliv. Med Stockholmsbörsens bolag i fokus kan du här läsa betraktelser av finansvärlden, konflikterna och personerna bakom makten.

@carolinaneurath på Twitter