Annons

Neuraths börsblogg

Carolina Neurath

Carolina Neurath

Jagade av Skatteverket med mångmiljardkrav, utskällda av politiker och kritiserade ägare av vårdbolag. Glansdagarna för riskkapitalisterna är över. Och Svenska riskkapitalföreningen räknar med att det nu blir svårare att locka kapital till Sverige.

”När du går på middagar numera vågar du knappt säga att du är riskkapitalist”. Det sa en anställd på ett av de största riskkapitalbolagen nyligen. Riskkapitalister har gått från att vara de lyckade affärsstjärnorna till tacksamma slagträn i politiska debatter.

Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt nästan spottar ut ordet Risk-kapital-ister, hårt artikulerande, när han vurmar för förbud till vinst i välfärden. Det håller på att bli ett skällsord.

Fallet med skandaldrabbade Carema har fläckat ner ägarna. I förra veckan skrev dessutom DI om hur vårdjätten Attendos ägare – däribland riskkapitalbolaget IK – plockar ut 1 miljard kronor ur bolaget. Samtidigt har riskkapitalisterna blivit heta byten i Skatteverkets omfattande jakt.

I dag hamnade en ny pusselbit på plats när även EQT, som väntat, upptaxeras. Som vi skrev i dagens tidning handlar det hittills om en total skuld för riskkapitalisterna på hisnande 5,3 miljarder kronor.

LÄS MER: 5,3 miljarder i skatteskuld – ny toppnotering 

Både bolagen och enskilda partner drabbas. Bara de 70-tal chefer och partner som är indragna ska hosta upp totalt 3,6 miljarder, enligt Skatteverket.

Från riskkapitalhåll är man noga att poängtera just det här, att det rör sig om människor. ”Det är ju inte bara bolagen, utan enskilda individer och familjer som drabbas”, sa en anställd med anledning av Skatteverkets upptaxeringar.

Men det är svårt att dras med i snyftningarna. Att ha flera hundra miljoner i skatteskuld tyder även på ett uppenbart faktum: att man tidigare har tjänat ihop en rätt stabil privat kassa.

LÄS MER: Fortsatt miljardregn över riskkapitalisterna

Bolagens upplägg försvårar uppskattningen av riskkapitalisternas förmögenheter. Men enligt en uppskattning som Veckans Affärer gjorde vid årsskiftet har frontfigurerna för de största riskkapitalisterna förmögenheter på 1-2 miljarder vardera. Så ingen behöver direkt oroa sig för att hamna på gatan.

De fall som nått förvaltningsrätten har gett splittrade resultat. När det kommit till de så kallade räntesnurrorna, tvisten om interna ränteavdrag, förlorade Skatteverket ett mål i somras. Men när det handlar om hur den extra vinstdelningen som riskkapitalisterna får vid lyckade bolagsförsäljningar ska beskattas, på finanssvenska kallat carried interest, har Skatteverket vunnit.

Det var i vintras som förvaltningsrätten dömde Nordic Capital att betala 700 miljoner kronor i extra arbetsgivaravgifter. Och Skatteverket skulle på sin julfest passa på att ”fira lite extra”.

Men branschorganisationen är orolig. Isabella de Feudis, vd på Svenska riskkapitalföreningen, betonar att det här är en sektor som står för merparten av kapitalimporten och menar att den ökade osäkerheten påverkar utländska investerares intresse för Sverige negativt.
– Jag tror att det kommer att påverka investeringarna i hela landet. De län som inte har statligt riskkapital är helt beroende av kapitalimporten från utländska investerare. Sysselsättningen i storstadsregionerna, framför allt Stockholm kommer att påverkas negativt, säger hon.

Hur utfallet av Skatteverkets jakt blir, och vem som i slutänden får fira, råder det fortfarande stort tvivel om. Men säkert är att svenska rättsalar de närmaste 5-10 åren i omgångar kommer att fyllas av affärsklädda riskkapitalister. Och fram tills dess kommer de att vara ägare under press.

Om bloggen


Carolina Neurath är börsreporter på SvD Näringsliv. Med Stockholmsbörsens bolag i fokus kan du här läsa betraktelser av finansvärlden, konflikterna och personerna bakom makten.

@carolinaneurath på Twitter