Annons

Neuraths börsblogg

Carolina Neurath

Carolina Neurath

Det ser inte särskilt snyggt ut. KF:s sparkade vd kan räkna hem minst 31 miljoner kronor för sina knappt två vd-år i det blödande bolaget. Samtidigt som bolaget sannolikt minskar återbäringen för Coops kunder.

Veckans första stora nyhet var ommöbleringen i förlusttyngda Kooperativa Förbundet, KF. Det kan knappast ha undgått någon att det här är ett bolag som det inte gått särskilt bra för senaste åren – för att använda en underdrift.

LÄS MER: Ica skördar framgångar medan KF blöder

I Coops senaste reklamkampanj knackar en reporter dörr för att leta rätt på ägarna och ifrågasätta bonusar. Man knackar på en liten gul oansenlig stuga. I reklamen ska det föreställa humor, för det är ju kunderna som är ägarna. Här finns alltså inga högavlönade pampar att ställa mot väggen, tycks budskapet vara. En parentes som däremot inte framgår är: det stämmer inte.

Man berättar inte att det här är ett blödande medlemsägt bolag som trots det inte har några blygsamma löner. Förutom att flera av den konsumentägda bolagsgruppens chefer fått bonus, som Svt rapporterade för några månader sedan, är bolagets nu sparkade vd rikligt belönad.

LÄS MER: Sundströms roll större när KF tvingas spara

Det har framgått de senaste dagarna efter att Anders Sundström, som kallats ”den röde finansbaronen”, kom in i bolaget och avskedade vd:n. Under Frank Fiskers vd-år blev det 20 miljoner kronor i lön och pensionsavsättningar, enligt SvD:s uträkningar. Plus 11 miljoner i avgångsvederlag.

Frågan är hur väl ett avgångsvederlag på 11 miljoner rimmar med ett medlemsägt förlustföretag. När Anders Sundström fick frågan i Svt:s Rapport i måndags svarade han på klassiskt politiskt manér. Det vill säga: svarade inte alls på sakfrågan.

KF har de senaste två åren förlorat 2,1 miljarder kronor före skatt. Den nya ordföranden Anders Sundström vill ”vinna det krig som pågår på dagligvarumarknaden”. Något som den tidigare vd:n har misslyckats med (och ett par vd:ar dessförinnan) Nu ser bolaget ut att sänka den tidigare heliga återbäringen till kunderna.

Ett tips vore att göra samma sak med vd-lönerna. För de kan väl omöjligt vara lika heliga för bolaget.

Om bloggen


Carolina Neurath är börsreporter på SvD Näringsliv. Med Stockholmsbörsens bolag i fokus kan du här läsa betraktelser av finansvärlden, konflikterna och personerna bakom makten.

@carolinaneurath på Twitter