Annons

Neuraths börsblogg

Carolina Neurath

Carolina Neurath

Det har nog skålats en del i champagne bland Stockholms mäklare de senaste månaderna. Bostadsmarknaden glöder. I mars nåddes de högsta nivåerna någonsin, har vi kunnat läsa i dag.

En förklaring är att utbudet totalt sett är mindre i dag än i fjol, enligt Svensk Fastighetsförmedling. Men det är ingen vild gissning att den låga räntan har bidragit till prisökningen på bostadsrätter. Det riskerar att bli ett tråkigt uppvaknande när nya bostadsköpare tvingas inse att en reporänta på 1-procent inte alltid kommer tillhöra vardagen.

Nyligen kunde vi läsa att fastighetsmäklare tror på stigande priser. Min uppfattning är i och för sig att den kåren för det mesta är rätt positiv. Det är i alla fall ovanligt att se en bekymmersam rynka i pannan hos en mäklare och höra att det ”visst ser rätt mörkt ut på bostadsmarknaden”. Det ligger liksom inte riktigt i deras natur.

LÄS MER: EU-varning för svenska hushållens skulder

Högre bostadspriser är också synonymt med fortsatt ökade skulder. Svenska hushåll ligger redan i Europas toppliga när skuldbergen ska mätas. I regeringens vårproposition läggs ovanligt stort utrymme på att behandla riskerna med den höga skuldsättningen.

”För enskilda hushåll är faran att de inte klarar av de löpande ränteutgifterna och därmed tvingas sälja sin bostad. Om detta händer samtidigt för många hushåll kan det leda till ett generellt prisfall på marknaden som på sikt innebär risk för ökade kreditförluster i banksystemet”, skriver man och slår fast att hög skuldsättning är ”ett hot mot makroekonomisk balans och de ekonomiska konsekvenserna kan bli betydande.”

Regeringen lyfter också upp att det, precis som i Sverige, har varit kraftiga prisstegringar på bostäder i andra länder för att sedan falla kraftigt.

Man avslutar kapitlet om skuldsättningen med att öppna för att åtgärder kan vidtas. Om skuldsättningen fortsätter att öka är:

”regeringen beredd att vidta ytterligare åtgärder”.

Om bloggen


Carolina Neurath är börsreporter på SvD Näringsliv. Med Stockholmsbörsens bolag i fokus kan du här läsa betraktelser av finansvärlden, konflikterna och personerna bakom makten.

@carolinaneurath på Twitter