Neuraths börsblogg

Carolina Neurath

Carolina Neurath

Det verkar vara färdigbråkat mellan Björn Wahlroos och svenska staten. Kraftigt höjda utdelningar kunde klubbas utan kritik på dagens stämma. Däremot väcker Aktiespararnas attack mot Marie Ehrling en del frågor: tänker de vara lika kaxiga mot Marcus Wallenberg?

Nordea har genom åren bjudit på stökiga stämmor där alltifrån avkastningsmål till bonusar och vd-excesser har kritiserats vilt. Staten har tidigare försökt införa bonusförbud. Men det verkar, om något, ha bemötts med motsatt effekt. Nordea är i dag den enda storbank som fortfarande ger bonus till sin vd. I fjol höjdes både fast lön och bonus för vd Christian Clausen. Men den rörliga ersättningen är inget svenska staten längre tänker bråka om, mer än att man lägger ner sin röst i frågan. Den frispråkige Björn ”Nalle” Wahlroos sa redan på stämman 2009, i ett bonusbråk med staten, att han inte kan ”acceptera att en ägare försöker diktera villkoren”.

LÄS MER: SvD rapporterade direkt från Nordeas stämma

Under fjolårets stämma fanns den arroganta attityden kvar mot den statliga ägaren, när Wahlroos antydde att regeringen hade problem att förstå ekonomisk teori. ”Det är lite mer komplext än det verkar vara på regeringskansliet”, sa han då.

Men i år verkar det vara färdigbråkat – i alla fall med staten. För det är inte bara statens ägarandel som har minskat under åren, även försöken till att påverka banken verkar tyna bort.

Utdelningen på 11,8 miljarder kronor kunde obehindrat godkännas av aktieägarna. Aktieutdelningen har ökat med 30 procent i Nordea från i fjol. Men staten, representerad av statssekreterare Erik Thedéen, deklarerade att man stödjer styrelsens förslag till utdelning. Så trots den kraftiga höjningen kunde utdelningen klubbas utan det traditionella ljudet av motsträviga ministrar.

Gänget på finansdepartementet har som bekant bytt riktning. Skälla på banker är ingen bra idé längre. En teori till att ministrarna tystnat är att staten nu är på väg att sälja sin sista aktiepost i Nordea, som SvD Näringsliv rapporterat på senare tid. Wahlroos ville inte spekulera i det, utan sa att det är ”deras beslut”. Att det däremot är efterlängtat från Nordeas ordförande är ingen hemlighet internt.

Kritiken som kom under gårdagen var upprepade åsikter från förra året om Nordeas avkastningsmål på 15 procent på eget kapital. Det handlade om ifrågasättanden från staten om hur målet skulle uppnås. Den märkligaste attacken stod i stället Aktiespararna för, som kritiserade omvalet av Marie Ehrling som styrelseledamot.

Att ifrågasätta antalet styrelseuppdrag är sig sunt, men det kommer att bli många ifrågasättanden på årens stämmor om Aktiespararna tänkt följa sin linje. Marie Ehrling har i dag fem uppdrag i börsbolag, och blir snart ordförande i ett sjätte: det krisdrabbade Telia Sonera.

Det är ovanligt för att vara kvinna, men inte för att vara så kallat styrelseproffs. Som exempel sitter Marcus Wallenberg redan i lika många styrelser, varav ordförande i tre: Electrolux, Saab och SEB.

Kommer Aktiespararna kritisera ett omval av Marcus Wallenberg i SEB också? Det får vi utgå från – om de tänker vara konsekventa.

Fler bloggar