Annons

Neuraths börsblogg

Carolina Neurath

Carolina Neurath

En bankchefs bonus får inte överstiga grundlönen, enligt nya regler. Svenska bankchefer påverkas inte. Och för de brittiska bankcheferna kommer sannolikt de fasta lönerna att stiga ordentligt.

Jag har suttit på ett par sådana där luncher med en bankrepresentant som pedagogiskt ska förklara varför bonus är en så genialisk idé. Vid det senaste tillfället sitter en bankägare framför mina kollegor och mig och mäter med händerna i luften, för att illustrera en fast och rörlig del av lönen.

När det går dåligt för bolaget kan den rörliga tas bort, och i goda tider läggas till, får vi lära oss. Tänk om det går dåligt för bolaget och det sitter fast med massa höga fasta löneutbetalningar. Då är det ju bättre att ha bonusar som kan tas bort.

Det låter som den bästa konstruktion mänskligheten har uppfunnit. Och eftersom inga bandspelare är på vågar han, som har x antal miljoner i grundlön, vara uppriktig:

– Själv hade jag aldrig tagit det här jobbet för bara grundlönen.

Om det nu var så att alla rörliga ersättningar raderades helt i dåliga tider hade det funnits någon slags trovärdighet i argumentet. Men exemplen på när bonusidén har missbrukats är många.

I natt spreds en i raden av bankregler från EU som får bankchefer att sparka ut. Det är en följd av de så kallade Basel III-reglerna som ställer högre kapitalkrav på bankerna. Ett tak för europeiska bankchefers bonusar innebär att bankcheferna ”bara” ska kunna få lika mycket i bonus som i grundlön.

LÄS MER: Bonusfest över i Schweiz

Men bonusregeln verkar segla obemärkt förbi svenska bankchefer. Ingen i de svenska bankernas ledningsgrupper har en bonus som är i närheten så stor som den fasta lönen. Här är dessutom bonusar reglerade. Till de anställda som bankerna själva bedömer som ”risktagare” ska utbetalningarna skjutas upp i flera år.

I andra delar av Europa däremot kan reglerna skapa större förändringar, framför allt i Storbritannien där företrädare menar att reglerna kan ”hämma tillväxten” och ”hämma kreativiteten hos toppchefer i finanssektorn”.

Men i dag finns det ju gott om kreativitet i finansvärlden, som kan användas till att hitta en lösning på regelproblemet. Höga bankchefer kan i dag ha bonusar som är flera gånger större än grundlönen. Om den förmånen nu tas bort kan vi räkna med att de fasta lönerna ökar ordentligt. För så länge bankerna gör stor vinster, kommer en stor del att hamna i bankchefernas fickor.

Kanske är det i alla fall mer sunt. Även om många menar att bonus driver bankchefer att göra ett bättre jobb, ökar det också risktagandet. I jakten på höga resultat ökar dessutom risken för genvägar, eller mer ordagrant: fusk.

Ett färskt exempel på det är den så kallade Liborskandalen där banker manipulerade ränteuppgifter.

I Storbritannien sitter sannolikt maktbolag och bankchefer också och förklarar för journalister varför det är så bra med bonus: i dåliga tider tar vi helt enkelt bort den.

Att bankcheferna har fått stora bonusar under krisen samtidigt som bankerna får stora statliga stöd – är inget som ingår i något officiellt bonusförsvar. Och det är just det som får hela den ”genialiska” bonusidén att fallera.

Om bloggen


Carolina Neurath är börsreporter på SvD Näringsliv. Med Stockholmsbörsens bolag i fokus kan du här läsa betraktelser av finansvärlden, konflikterna och personerna bakom makten.

@carolinaneurath på Twitter