Annons

Neuraths börsblogg

Carolina Neurath

Carolina Neurath

Tre av fyra storbanker ökar arvodena till sina styrelsemedlemmar i år, visar en genomgång av stämmokallelserna. Däremot är SEB:s Marcus Wallenberg den enda ordförande som får ökat arvode. Men överlägset bäst arvoderad är Handelsbankens nya ordförande Anders Nyrén – som ligger långt över konkurrenterna.

När bankerna nu kallar sina aktieägare till bolagsstämmor väljer Handelsbanken, Nordea och SEB att föreslå höjda styrelsearvoden, visar SvD:s genomgång av kallelserna som jämförts med föregående år. I SEB, som släppte sin kallelse på tisdagen, höjs arvodet för bankens ordförande Marcus Wallenberg till 2,4 miljoner från 2250000 året innan.

LÄS MER: Utdelningsfest hos bankerna

Samtidigt ökar arvodena för ledamöterna i SEB från 450.000 till 500.000.

Petra Hedengran, ordförande i SEB:s valberedning, säger att styrelsen självmant valde att sänka arvodet 25 procent under 2009.

– Och i år föreslår valberedningen att ta sista steget för att återställa ersättningen till den nivå som gällde före sänkningen, säger hon och tillägger att för ordförande är nivån fortsatt lägre än 2008.

Även i statens bank Nordea passar man på att belöna sina styrelsemedlemmar lite extra i år. Ordförande Björn Wahlroos får nöja sig med fjolårets arvode på 252 000 euro, motsvarande cirka 2,1 miljoner kronor. Men det höjs med 10 450 euro, motsvarande 88 000 kronor, till de två vice ordförande, som nu ska tjäna över 900 000 kronor för sina styrelseuppdrag i storbanken. Även för resten av ledamöterna höjs arvodet till motsvarande nära 660 000 kronor.

I Handelsbanken följs en tydlig trend av årliga höjningar. Både vice ordföranden och ledamöterna får sina arvoden höjda. För två år sedan höjde banken ersättningarna till sina styrelsemedlemmar kraftigt, framför allt till sin ordförande Hans Larsson. Då blev det en ökning med 30 procent till 3 miljoner kronor och Hans Larsson blev den i särklass bäst betalda ordföranden av de fyra storbankerna. Men det skulle inte räcka.

Förra året fortsatte den att höjas med ytterligare 150 000 kronor, enligt förslaget .Men i år tar det stopp för nya ordförande Anders Nyrén, vd för maktbolaget Industrivärden. Han blir dock fortfarande den högst arvoderade ordförande bland storbankerna, med 3 150 000 kronor i ersättning.

LÄS MER: Anders Nyrén ny ordförande i Handelsbanken

När jag träffade Anders Nyrén i hamnen i Båstad i somras sa han att arvodena kommer behöva öka ”ganska mycket mer” i storbolagen.

I egenskap av ägare i Handelsbanken sitter hans Industrivärden samtidigt i valberedningen i banken och bestämmer arvodena. I somras berättade Nyrén varför Handelsbankens ordförande ska ha högst arvode av storbankerna:

– Av den enkla anledningen att jag ser vilken arbetsinsats en ordförande i Handelsbanken gör. Jag kan inte uttala mig om vad ordföranden i de andra bankerna gör. Men med de regelverk som finns och de krav som ställs på styrelser så bli det i det närmaste ett heltidsarbete.Det är alltså detta heltidsarbete Anders Nyrén själv nu åtar sig. Samtidigt som han är vd för Industrivärden, och sitter i en mängd andra styrelser.

– Jag tycker att om vi tittar på styrelsearvoderingen, så får vi vänja oss vid att styrelsearvodena kommer att öka. Och de kommer nog att öka ganska mycket mer, i takt med att kraven ökar, sa han.

I Swedbank däremot låter ägarna arvoden vara oförändrade på 1 350 000 kronor till styrelsens nya ordförande Anders Sundström, medan resten av ledamöterna får 400 000 kronor.

Om bloggen


Carolina Neurath är börsreporter på SvD Näringsliv. Med Stockholmsbörsens bolag i fokus kan du här läsa betraktelser av finansvärlden, konflikterna och personerna bakom makten.

@carolinaneurath på Twitter