Annons

Neuraths börsblogg

Carolina Neurath

Carolina Neurath

Många investmentbankirer räknar nu intensivt på att få ihop nätmäklarna Nordnet och Avanza Bank. Och affären har varit extremt nära att ros i hamn, kan SvD Näringsliv avslöja. Det medger nu också aktörerna själva. Nordnets ordförande Claes Dinkelspiel säger att bolagen tillsammans kan ”spara ett par hundra miljoner”.

I Finansstockholm pratas det allt mer intensivt om den tänkbara affären. Avanza Bank, med ordförande Sven Hagströmer och Nordnet, som kontrolleras av familjen Dinkelspiel, vore en ”perfect match”, enligt många bedömare, som menar att de tillsammans skulle bli en riktig utmanare till storbankerna.

LÄS MER: Vinstfall för Nordnet

Vid flera tidpunkter har affären varit nära att sys ihop.

– Vi var för att göra en affär med Nordnet för inte så förfärligt länge sedan, säger en högt uppsatt chef inom Avanza, men konstaterar att det ”har varit svårt att hitta ett lämpligt pris.”

LÄS MER: Lägre vinst för Avanza

Claes Dinkelspiel, ordförande på Nordnet, bekräftar uppgifterna.

– Det är riktigt att vi har haft diskussioner flera gånger, men ska man göra något ska man tro att 1+1 blir 3. Det fanns mycket klart. Framför allt när ”Nalle” Storåkers var med i bilden, säger han och syftar på Avanzas tidigare vd Nicklas Storåkers.
Enligt uppgift till SvD Näringsliv har affären tidigare fallit på maktbråk. Både Claes Dinkelspiel och Sven Hagströmer ville ha ordförandeklubban. Ingen av dem vill öppet bekräfta den versionen, även om det blir tydligt mellan raderna:

– Nicklas trodde på det och jag trodde på det. Men ibland får man inte ihop affärer, det är bara att konstatera. Det går inte om man inte får med sig sin omgivning. Alla är inte alltid rationella i sina beslut, säger Claes Dinkelspiel och fortsätter:

– En sådan sak måste bli en ”merger of equals”, så att från ena sidan kommer vd och från den andra kommer ordförande. Det kan inte vara så att den ena köper den andra, utan man måste gå ihop som jämbördiga parter.

Så att Storåkers skulle bli vd och du ordförande?

– Ja, det hade varit en teknisk möjlighet.

Vad är, enligt dig, största fördelarna med en affär mellan Nordnet och Avanza?

– Synergier. Vi kan köra på samma dataplattform och spara ett par hundra miljoner, säger Claes Dinkelspiel även om han menar att det inte är ”aktuellt just nu”.

Avanza Banks ordförande och storägare Sven Hagströmer är fåordig om en tänkbar affär.

– Jag vill inte uttala mig om det. Om vi går ihop med Nordnet går vi ut med det. Det har dock funnits kontakter, säger han.
SvD Näringsliv har varit i kontakt med en mängd personer på finansmarknaden som alla ger affären tummen upp. Samtliga har också hört att det ligger i korten.

LÄS MER: 7 av 10 vill ha pristak på banktjänsterna

De senaste kvartalsrapporterna vittnar om två banker som tappar intäkter – som en effekt av att kunderna dragit ned på sina aktieaffärer. För helåret 2012 minskade Avanza Banks resultat efter skatt med 45 procent och Nordnets med 30 procent, men antalet nya kunder ökade hos båda bankerna.

– Det finns två utmanare till storbankerna och det är Avanza och Nordnet, slår man ihop dem blir det en stor besparing. De har tre kostnader: marknadsföring, it och personal. De kan halvera de kostnaderna om de går ihop, säger en anställd på en investmentbank.

En chef på en storbank säger att man hör att det ”glunkas om affären”.

– Det skulle se bra ut, man blir en stark spelare och man kan skapa mycket synergier, säger personen.

En annan chef på en investmentbank är inne på samma linje:

– De har samma affärsmodell, de konkurrerar med storbankerna på retailsidan, därför talar folk om det här hela tiden, så det här är något som absolut kommer att bli av i framtiden.

Något som också fått ny fart på spekulationerna är styckningen av Hagströmers maktbolag Creades, som klubbades på en extra bolagsstämma i fredags. Det har lett till att robothandlarfirman Pan Capital kommer att få omkring 7 procent av ägandet i Avanza Bank. Det öppnar för att Pan Capital skulle kunna sälja sin post till Nordnet.

Även om affären mellan bankerna har spruckit tidigare, är det inget som talar för att det är stängda dörrar framöver, enligt bedömare.

– Affären har i princip varit skriven och klar tidigare, men det föll på att Sven och Claes började bråka om vem som skulle vara ordförande. Men det som hänt sedan dess är att båda har blivit äldre, snart går båda över 70, säger en välinsatt källa och lyfter fram tänkbara styrelsekandidater som skulle kunna accepteras av båda sfärerna.

– Det finns några personer som kan vara en bra lösning som ordförande och som båda gillar, till exempel Storåkers eller Michael Nachemson. Skulle man bara få en styrelse som båda accepterar tror jag att det skulle gå.

Om bloggen


Carolina Neurath är börsreporter på SvD Näringsliv. Med Stockholmsbörsens bolag i fokus kan du här läsa betraktelser av finansvärlden, konflikterna och personerna bakom makten.

@carolinaneurath på Twitter