Neuraths börsblogg

Carolina Neurath

Carolina Neurath

Nu är småsparareventetet Nordnet Live, där SvD Näringsliv är mediepartner, igång. Vi skriver flera inlägg direkt här under kvällen.

21.09

S-ledaren Stefan Löfven fick frågan på kvällens konferens om hur han ser på de statliga bankerna, helägda SBAB och Nordea där staten äger 13,5 procent.

Han ansåg, föga förvånande, att staten ska fortsätta äga bankerna men bli mer engagerade ägare.
– SBAB kunde användas mer offensivt, fortsätta prispressa. Det skulle vi må bra av, säger Stefan Löfven.
(möjligen ovetande om att SBAB tappat sin roll som prispressare på bolån – men däremot ledande inom sparränta)

Även i Nordea borde staten skaffa sig större inflytande, anser han.
– I Nordea skulle man vara mer aktiv ägare, och ha en representant i styrelsen, inte bara vara med i valberedningen, säger han men tillägger att man ska ”behålla ägandet”

 

H&M-vd kritisk till kvartalsrapporter

19.00

Karl-Johan Persson, vd för H&M, går upp till Tina Turners ”Simply the best”. Angående H&M:s aktiekurs hävdar han att han inte följer den slaviskt. Kanske skönt under det senaste året, där kursutvecklingen i princip stått stilla.

– Jag tänker väldigt sällan på värderingen av aktien, och följer inte aktien dagligen. Jag skulle bli knäpp om jag gjorde det. Däremot tittar jag på försäljningen. Det tittar jag på det första jag gör, nästan innan jag vaknar, säger han.

Och precis som Investors vd Börje Ekholm är inte heller Karl-Johan Persson road av kvartalsrapporterna.

Hatar du också kvartalsrapporter? frågar moderator Günther Mårder.

– Hatar vet jag inte, men det tar för mycket tid från mig och från många andra på H&M. Det tar resurser bort från verksamheten. Vi är ett stort företag men det blir svårt för mindre företag som måste lägga resurser på något som inte stärker bolaget. Vi är i modebranschen, det är svårt att se på ett kvartal hur det går för oss, säger han och tillägger:

– Om jag fick välja skulle jag ha halvårsrapportering.

Känner du avundsjuk på IKEA?

– Ja, absolut. Men nu är vi ju börsnoterade och har inga planer på något annat. Men vi är inne i en investeringsintensiv period och då blir en del rapporter lite sämre. Då får vi lite negativa rubriker. Det stör lite.

På frågan om varför H&M inte är så transparent svarade Karl-Johan Persson att man visst är det.

– Jag träffar journalister varje vecka, både svenska och utländska.
Jag undrar vilka. Och var dessa veckovisa intervjuer publiceras.

 

Swedbank: ”Har aldrig haft så bra erbjudande på sparräntor”

17.00

I SvD:s liveblogg ställdes frågan om sparräntor under en paneldebatt med bankrepresentanterna Claes Dinkelspiel, Nordnet, Rikard Josefson, från Länsförsäkringar, och Catrin Fransson från Swedbank. Efter vår boräntekarta får vi ofta höra att vi borde göra en sparräntekarta.

När Catrin Fransson fick frågan om varför det är så lågt säger hon först att det är ”väldigt hårt tryck på inlåning”. Och det stämmer. Bankerna behöver mer inlåning från allmänheten, eftersom det är dyrare och mer riskfyllt med marknadsfinansiering. Men när frågan sedan skulle besvaras av panelen lät det så här:

– Bankerna har inte betalat så här bra på inlåning någonsin, i förhållande till ränteläget. Marginalmässigt har vi nog aldrig haft så gott erbjudande, säger Catrin Fransson och tillägger att sparräntor på 2 procent är väldigt bra när reporäntan ligger på 1 procent.

Det var svårt att förstå om det var Swedbank det syftades på. Så jag gick in och kollade på deras sajt, där ser det ut så här:

På ett vanligt sparkapitalkonto är räntan alltså mellan 0,1-0,5 procent.

Svårt att förstår hur det kan lyftas upp som bra. Jämför man med till exempel SBAB ligger räntan på 2,45 procent.

Det är smått obegripligt att småbanker kan erbjuda så mycket bättre sparrränta än de stora. Och att storbankernas representanter, indirekt, måste hänvisa till de mindre för att lyfta fram hur bra sparräntorna är.

 

 

16.10

Investor-vd: ”blir bara nervös av kvartalsrapporter”

Även Börje Ekholm är vd för Investor, men också ordförande för den globala börsoperatören Nasdaq OMX. Och på frågan om hur man ska tackla börsvärldens utmaningar svarar han att det är viktigt att komma ihåg att ”en börs fyller en samhällsfunktion”.

– Den ska ge plats åt nya bolag, men ska också ge möjlighet för alla människor att köpa in sig i bolag. Det är ett sätt för allmänheten att närma sig näringslivet.

– Det som hänt med populäriteten är på grund av fallande aktiekurser. Jag är övertygad om att vi kommer att se stigande kurser igen. Börsen kommer att gå upp jag vet bara inte när, säger han i lite skämtsam ton.

Även Börje Ekholm tycker att man måste se över regelbördan som drabbar bolagen, och kommer då direkt in på kvartalsrapporteringen som han inte är förtjust i.

– Man måste fråga sig om det är rätt med kvartalsrapporter. Alla blir vi bara nervösa, och funderar och fokuserar på vad man ska säga så att kursen plötsligt inte går ner med 10 procent.

15.36

”Aktiespararna: Vi vill inte vara några regeltalibaner”

Aktiespararnas relativt nya vd Carl Rosén intervjuas av sin föregångare Günther Mårder, självklart pratas först om de givna problemen för Stockholmsbörsen: det minskade aktieintresset. Och noteringstorkan.

Carl Rosén vill inte hålla med om att det är ett minskat intresse (trots att statistiken från börsen talar sitt tydlig språk)

– Det är inte sant. Den finns 2 miljoner som sparar i aktier, säger han.

– Vi vill ha bra bolag på börsen också, det är viktigt att se till att bolag har enklare att komma till börsen.

Carl Rosén uppger att Olof Stenhammar i sin bok att vi på Aktiespararna var ”regeltalibaner” och själv håller han med.

– Det kan nog ligga något i det. Vi har varit med och byggt upp ett omfattande regelverk kring börsnoteringar. Vi måste i stället fundera på hur gör vi det mer attraktivt för bolag att vara på börsen.

Möjligen är det svårt att ta sig in på börsen. Men frågan är om den mjuka vägen vad gäller regleringar är rätt väg att gå.

Först borde det vara bättre kontroll på att de regler som finns efterlevs.

Nu gör Ica entré på börsen. På ett sätt var väl det bra för börsen, med ett gigantiskt och dessutom folkligt bolag vars affärsidé är lätt att förstå. Men börsaffären verkar inte vara helt fläckfri.

Hakon Invest, som köpte Aholds andel i Ica för 20 miljarder, har oväntat stigit brant på senare tid på börsen. Det har väckt frågor om affären (där också Industrivärden kliver in som ny ägare) kan ha läckt till marknaden i förväg.

Bara misstanken sargar förtroendet för börsen igen.

Det var precis samma sak när Metro köptes ut från börsen förra året. Handelsdagen innan rusade aktien så mkt att den fick handelsstoppas och anmäldes till EBM. Jag tycker ett sådant fall ser ut som ett uppenbart marknadsmissbruk – vilket jag skrev här – men än har inget hänt. Dessutom ökade antalet anmälda marknadsmissbruk på börsen i fjol.

Att sluta vara ”regeltalibaner” i det läget kanske inte är det första man ska jobba på. Viktigast borde vara att först försöka få stopp på börsfusket.

Fler bloggar