Annons

Neuraths börsblogg

Carolina Neurath

Carolina Neurath

Telia Sonera har raderat de egna mejl, som bland annat visar att höga chefer får veta att man förhandlar med diktatorsdottern Gulnara Karimova. Det framgår av information, som SvD Näringsliv tagit del av, som Telia skickat ut till sina ägare.

Krisen för Telia Sonera intensifieras. I dag meddelade hovrätten att man, till skillnad från tingsrätten, anser att delar av de misstänkta mutbrotten får anses vara begångna i Sverige.

LÄS MER: Åklagare vann delseger i Telia-målet

Telia har länge använt tystnad som en notorisk kristhanteringsstrategi. Det har mötts av kritik, bland annat från storägarna Folksam som kritiserar den förtegna vd:n Lars Nyberg.

– Nyberg har lyst med sin frånvaro, det är på plats att han träder fram, sa Carina Lundberg Markow, chef för Ansvarsfullt ägande på Folksam, nyligen till SvD.

Pressen från ägarna har inte påverkat Telias mediestrategi, men har förmodligen lett till att man försöker hålla ägarna underrättade. Telia Sonera har skickat ut informationsmejl till sina största ägare. Där förklaras ett och annat – men väcker också nya frågor.

– Ni vet sedan tidigare att vi samarbetar fullt ut med den förundersökning som initierats av åklagarmyndigheten och den externa granskning Mannheimer Swartling bedriver, skriver kommunikationschefen Cecilia Edström till ägarna.

Hon fortsätter sedan beskriva att man har försett dem med ”mängder av information och material”.

– Vi har bland annat tillhandahållit detaljerad information om hur förhandlingarna har förts, vilka som har varit involverade och vilka avtal som har träffat, skriver hon.

Men det är en del information man låtit bli att dela med sig av. I förra veckan framgick att de mail som presenterades av åklagaren i samband med kvarstadsförhandlingen inte överlämnats av Telia Sonera. Det handlade om mejl där höga chefer får veta att man förhandlar med diktatorsdottern Gulnara Karimova. Inte heller advokat Biörn Riese på Mannheimer Swartling hade fått del av mejlen. Telia Sonera sa sig inte ha känt till dem.

I den information som nu gått ut till storägarna, och som SvD fått del av, förklaras varför. Där uppger Telia Sonera att orsaken till att man inte hittat sina egna mejl, är helt enkelt att de raderas.

– Polisen har haft full tillgång till dator och mejlserver och enligt vår mejlpolicy raderas alla mejl efter tre månader, skriver kommunikationschefen till ägarna. Och tillägger att vissa mejl aktivt kan arkiveras.”

Att radera mejl internt redan efter tre månader låter som en rätt unik policy hos svenska bolag – och låter som gjord för att sopa undan egna spår.

LÄS MER: Telia beskylls för att mörka

Om bloggen


Carolina Neurath är börsreporter på SvD Näringsliv. Med Stockholmsbörsens bolag i fokus kan du här läsa betraktelser av finansvärlden, konflikterna och personerna bakom makten.

@carolinaneurath på Twitter