Annons

Neuraths börsblogg

Carolina Neurath

Carolina Neurath

Folksams vd Anders Sundström tar över som ordförande i Swedbank. Folksam, som blev storägare i Swedbank under krisåren, har tjänat nära 8 miljarder på investeringen i Swedbank. Men Anders Sundström anser att den största vinnaren på Swedbank är svenska staten.

– Det kan jag inte kommentera, det går så mycket rykten, svarade Anders Sundström när SvD Näringsliv för ett par veckor sedan fick del av uppgifterna att han tar över ordförandeklubban i Swedbank. Men så i dag blev det offentligt.

– I dag kan jag säga att jag har betstämt mig för att tacka ja till det erbjudandet, säger han.

Samtidigt lämnar Anders Sundström sin tjänst som vd för Folksam efter 9 år.

– Det är ganska lagom, jag fyller 61 år i sommar och då går jag av som vd. Det känns bra att i den åldern växla till styrelsearbete. Jag räknar med att hålla på med det i många år.

LÄS MER: Anders Sundström lämnar Folksam

Blir det fler nya styrelseuppdrag?

– Ja, jag har en del förfrågningar. Så minst något till blir det.

Anders Sundström pratar
gott om Swedbank och det jobb ledningen gjort. Det är inte konstigt att den avgående Folksam-vd:n är nöjd med banken. När Folksam gick in som storägare, successivt under Swedbanks krisår 2008 och 2009, låg aktiens snittkurs på 40 kronor. I dag handlas den till 133 kronor.
– Vi har tjänat 7-8 miljarder ungefär på investeringen. Avkastningen i Swedbank är jämförbar med tillväxtmarknaderna. Så den är extremt bra, säger Anders Sundström.

Du fick en del kritik för att ta hög risk då, hur ser du på det nu?
– Det tycker jag var lite okunskap. Det här är i botten en retailbank med i grunden en låg riskprofil. Den svenska rörelsen hade extremt låg risk. Det var en hushållens bank i huvudsak. Sedan fanns ett risktagande i Baltikum, Ukraina och Ryssland, säger Anders Sundström och väger dåtidens upp- och nedsidor mot varandra.
– När man räknade på nedsidan i banken var det att det skulle gå riktigt dåligt i de länderna. Men uppsidan var att svenska rörelsen skulle hålla emot, och nu visade det sig att det blev så.

Banker kritiseras ofta för att ta för höga risker, med vetskapen om att staten alltid backar upp om det krisar. Det är en vida känd uppfattning att Swedbank inte hade överlevt utan statens stöd. Men Anders Sundström försvarar Swedbank.
– De som tjänat pengar på Swedbank under finanskrisen är staten. De har tagit bra betalt för de krediter och de garantier de ställt upp med. Aktieägarna har inte tagit ut mycket utdelning, utan har stoppat in pengar vid två tillfällen. Så jag tycker inte man kan säga att pensionssparare har varit dem som tagit ut mycket pengar. Utan största beloppet har gått till staten, säger han.

Banksektorn står nu inför
en omfattande regleringsfas. De flesta bankchefer protesterar högljutt, men Anders Sundström går tvärtemot klagokören.

– Jag är i grunden för att det finns rätt mycket regleringar i den finansiella sektorn. Den är en del av samhällsekonomin som är jätteviktig. Störningar i den finansiella sektorn får väldigt allvarliga konsekvenser. Jag tror att det är ännu viktigare att sektorn blir mer genomskinlig. Där har banker och försäkringsbolag ett stort ansvar att beskriva vad man håller på med.

Om bloggen


Carolina Neurath är börsreporter på SvD Näringsliv. Med Stockholmsbörsens bolag i fokus kan du här läsa betraktelser av finansvärlden, konflikterna och personerna bakom makten.

@carolinaneurath på Twitter