Annons

Neuraths börsblogg

Carolina Neurath

Carolina Neurath

Även de fyra svenska storbankerna kan behöva delas i två olika verksamheter. Det uppger Finlands riskbankschef Erkki Liikanen, som kommit med ett förslag om att stycka flera europeiska banker i två separata delar: en för kundverksamheten, och en för trading. ”Alla fyra är så pass stora att de måste analyseras”, säger han.

Tidigare i dag träffade jag Erkki Liikanen, Finlands riksbankschef och ledamot i ECB-rådet, som är på Sverigebesök för att bland annat prata om det kontroversiella förslag som får många storbanker att se rött. Ännu en ny avgörande bankregel kan vara på väg att träda i kraft.

Det var i slutet av förra året som Erkki Liikanen, och hans expertgrupp, lade fram den rapport som går ut på att separera bankernas hushållsbankverksamhet från tradingverksamhet. Orsaken är helt enkelt att skattebetalare inte ska behöva vara med och rädda banker som tar för höga risker för egen räkning.

– Vi har analyserat detta, och kom fram till två alternativa lösningar. Antingen att vi skulle kräva mer kapital för tradingverksamheter, och göra en separation villkorlig. Det andra var att göra en separation obligatorisk. Efter mycket analys kom vi fram till det senare, säger Erkki Liikanen.

Han vill inte att bankerna ska kunna spekulera med kundernas inlåningspengar, dessutom med vetskapen om att de alltid räddas tack vare deras storlek.

– Därför ska man i stället ha ett holdingbolag, där du har en del med inlåningar, som garanteras, och som fokuserar på utlåning till hushåll och företag. Och en annan del med trading som finansieras via marknaden.
Ett problem för gruppen har varit att reda ut vad som är högriskverksamhet. Skillnaden mellan så kallad proprietary trading (handel för egen räkning) och market making (kunddriven handel) kan ibland vara hårfin. Och framför allt inte alltid lätt urskilja.

– Vi har föreslagit att först titta på alla banker med stora tradingportföljer, låt säga 15-25 procent av balansräkningen, eller åtminstone 100 miljarder. De kommer gå till andra skedet av granskningen. Sedan får man kolla hur stor del som är proprietary trading och market making. Vårt syfte är att separera de som har stor riskverksamhet.

Hur påverkas de svenska bankerna?
– Alla fyra är så pass stora att de måste analyseras. Om de går vidare till andra skedet och måste separera aktiviteten är en öppen fråga.

Så det kan bli så att några av de svenska bankerna måste styckas?
– Alla stora banker ska analyseras, så det får vi se.
Vad har du fått för reaktioner på förslaget hittills?

– Olika. Från det akademiska hållet har det varit positivt. På regeringsnivå har vi fått en positiv opinion ganska tidigt. Brittiska regeringen har varit ganska positiv, franska regeringen har gjort ett förslag som går åt det här hållet men inte helt och hållet, säger Erkki Liikanen men kommer sedan in på de givna kritikerna:
– Vad gäller banksektorn, har reaktionen varit mestadels negativ. De är trötta på alla reformer.

Samtidigt, påpekar han, har ingen ifrågasatt gruppens analys eller bedömning.
– Men om vi måste ta ett steg mot separation är så klart en kontroversiell fråga. Erkki Liikanen medger att det kan finnas nackdelar med att separera banker och han understryker att man måste göra ”sådana reformer på ett noggrant sätt”.
– Det skulle kunna bli högre kostnader, men man måste också minnas att den här krisen har haft enorma kostnader. Men om man separerar banker, och de blir mer transparanta kanske priset på finansiering kan variera, även till det lägre.

Om bloggen


Carolina Neurath är börsreporter på SvD Näringsliv. Med Stockholmsbörsens bolag i fokus kan du här läsa betraktelser av finansvärlden, konflikterna och personerna bakom makten.

@carolinaneurath på Twitter