Annons

Neuraths börsblogg

Carolina Neurath

Carolina Neurath

SvD Näringslivs serie om den minskande kontanthanteringen rör upp starka känslor. Men bankerna har välslipade argument till att kontanter helst borde bytas ut mot kort. Det riktiga skälet – att korten ger mångmiljardintäkter – nämns inte i försvarstalen.

Lyssnar man på bankernas talespersoner verkar det glasklart hur det gått till när de kommit fram till att kontanterna borde försvinna: några bankhöjdare har suttit och brainstormat i ett styrelserum med målet att de måste bidra till en bättre miljö. Samtidigt lyfter någon frågan hur man också kan minska kostnader för samhället. Men det stannar inte där. Bankcheferna vill också bidra till att minska rånrisken för Sveriges invånare. Och till slut kläcker någon den genialiska idén som kan lösa alla problemen: vi måste göra oss av med kontanter, och få fler att använda kort.

LÄS MER: Kontantfritt problem för småföretag

Miljö, rånrisk och samhällskostnader är nämligen de officiella argumenten som bankerna själva har till att kontanterna måste minska drastiskt.

Det stämmer säkert att koldioxidutsläpp skulle minska genom färre kontanttransporter. Och att kontanthanteringen kostar samhället 11 miljarder per år. Och att bankrånen skulle minska. Men det är svårt att tro att bankerna har bytt riktning och börjat konkurera med välgörenhetsorganisationerna.

Att kortverksamheten är en riktig kassako är ingenting bankcheferna talar lika högt om när de argumenterar för minskad kontantanvändning. Ju fler som använder kort, desto mer tjänar bankerna.

Bara SEB, som tydligast redovisar sin kortverksamhet, tjänade 1 miljard på kort under fjolåret, visar senaste årsredovisningen.

LÄS MER: Kontanter fasas ut hos bankerna

Utöver själva kortavgiften på omkring 200 kronor per år från kunderna, tjänar banken lite pengar varje gång kunderna drar sina kort. Kostnaderna hamnar på handlarna, och vinsten hos bankerna. Handlare som är medlemmar hos Svensk Handel får betala ungefär 80 öre per korttransaktion. Men summan kan vara betydligt högre.

Bankernas riktiga guldägg är kreditkorten, som marknadsförs hårt. Kreditkorten står i dag för 20 procent av köpen inom handeln. Enligt en undersökning som HUI Research har gjort, på uppdrag av Svensk Handel, uppgår kostnaden per köp på kreditkort till i snitt 10 kronor.

Men bankerna tjänar på minskad kontanthantering på flera sätt. Som SvD Näringsliv rapporterat under de senaste dagarna håller tre av fyra storbanker på att aktivt dra ner på antalet kontor som hanterar kontanter. Bara Handelsbanken går mot strömmen – och ska öppna fler kontor.

Färre kontanter att hantera på kontoren, innebär också att det behövs färre anställda. I Swedbanks senaste årsredovisning kan man till exempel läsa att: ”Det fortlöpande arbetet med effektivisering av kontanthantering /…/ väntas bidra till en positiv kostnadsutveckling.” I klarspråk: mindre kontanthantering ger lägre kostnader och därmed högre lönsamhet.

Då är det lätt att glömma att kontantlösa bankkontor ställer till det för många äldre pensionärer, som känner en oro inför att ta ut kontanter på uttagsautomater, vilket SvD skrev om i dagens tidning.

Bankerna har miljarder skäl att propagera för ökad kortanvändning. Men de välgörande argumenten är knappast de främsta.

LÄS MER: Bankomaten skrämmer äldre

Om bloggen


Carolina Neurath är börsreporter på SvD Näringsliv. Med Stockholmsbörsens bolag i fokus kan du här läsa betraktelser av finansvärlden, konflikterna och personerna bakom makten.

@carolinaneurath på Twitter