Annons

Neuraths börsblogg

Carolina Neurath

Carolina Neurath

SEB inför krav på amortering på bolån vid årsskiftet. Det kunde SvD Näringsliv avslöja i går. Det är en snabb och märklig svängning. SEB har tidigare varit motståndare till amorteringskrav.

När Swedbanks vd Michael Wolf i somras skrev ett brev till regeringen, och föreslog en amorteringslag, var de andra bankerna högljutt kritiska. Någon amorteringslag skulle vi minsann inte ha. Det finns redan en rekommendation från Bankföreningen, som säger att alla banker ska kräva amortering av kunder med en belåningsgrad över 75 procent. Eftersom den följs så himla bra behövs inget krav, enligt de andra bankdirektörerna.

Högst tonläge höll SEB. En lagstiftning skulle vara överflödig, ansåg presschefen Anna Helsén. – Vi har inte behövt ha en lagstiftning för att ställa de här kraven. Vi har amorteringskrav ändå, sa hon till SvD Näringsliv. Vd Annika Falkengren var mer kaxig i sina uttalanden. Hon kunde inte förstå vad Wolf grundade sitt förslag på.

– Har han gjort en egen undersökning då, eller? Vi kan se i vår bank att det håller väldigt väl, sa hon till DI. Så lät det då. I slutet av sommaren. Men nu har något hänt. På bara några månader har SEB gjort en helomvändning. Plötslig har banken kommit på – tvärtemot vad man tidigare sagt – att det faktiskt behövs ett krav.

Utgångspunkten är nu att kunden ska kunna betala av sitt bolån på 60 år. Man håller fast vid att banken följt Bankföreningens rekommendationer tidigare, men från årsskiftet blir det ett krav för att kunna få ett bolån. Dessutom sänks gränsen till att alla kunder med belåningsgrad på över 70 procent av bostadens värde ska amortera.

LÄS MER: SEB inför amorteringskrav

SEB är den första av de svenska bankerna som inför ett krav på amortering. Inte ens Swedbank, som tidigare ägde frågan, har tagit steget. Och det finns heller inga planer i närtid på att göra det.

Frågan är vad som har föranlett SEB:s plötsliga svängning. Det är svårt att tro att banken noga har följt amorteringsrådet tidigare – för att plötsligt bestämma sig för att ett krav är absolut nödvändigt. Kanske fick en Sifoundersökning, som SvD Näringsliv skrev om i november, fart på den interna kontrollen.

För trots att bankerna envist hävdar att de kräver amortering av alla högbelånade kunder, gav många kunder ett annat svar när frågan ställdes av Sifo. I undersökningen avslöjades att varken Swedbank eller SEB uppfyllde kraven. I stället framgick att tre av tio högbelånade hushåll inte amorterar på sina bolån.

LÄS MER: Banker blunda för amorteringskrav

Något annat som blev tydligt i undersökningen är att en stor del av de som i dag inte amorterar skulle klara att göra det. Ändå undvek flera kunder att betala av på sina lån. Störst var andelen hos just SEB där hela 29 procent skulle klara ett amorteringskrav, men lät bli.

Vad som än ligger bakom den plötsliga svängningen hos SEB är det ett sunt initiativ. Svenskarnas höga skuldsättning oroar såväl politiker som riksbanksledamöter. Nu ökar pressen på att de andra bankerna följer efter.

LÄS MER: Amorteringskrav skapar oheliga band

Om bloggen


Carolina Neurath är börsreporter på SvD Näringsliv. Med Stockholmsbörsens bolag i fokus kan du här läsa betraktelser av finansvärlden, konflikterna och personerna bakom makten.

@carolinaneurath på Twitter