Annons

Neuraths börsblogg

Carolina Neurath

Carolina Neurath

UPPDATERAD. När ägarna i Telia Sonera nu diskuterar tänkbara ordförande i Telia Sonera är Göran Persson en av favoriterna. Det uppger källor för SvD Näringsliv.

Det var i förra veckan som det meddelades att Anders Narvinger sparkas som ordförande för Telia Sonera – eller ”står inte till förfogande för omval”, för att använda pressmeddelandespråk.

Nu är det bråttom för valberedningen att hitta en ersättare. Redan i slutet av januari ska en ny kandidat vara presenterad, i god tid före årsstämman. I valberedningen florerar flera namn just nu. Och en av favoriterna ska vara den tidigare statsministern Göran Persson.

– Som ordförande i Telia måste man ha någon med koll på politik och regulatoriska frågor. Det bästa är att sätta Göran Persson som ordförande, säger en person med god insyn.

– Man måste kunna politikens villkor. Det är det viktiga i ett sådant här bolag. Sedan måste man ha en ”tung” vd. Det ska vara Hans Vestberg-typen.

Telia Sonera står inför ett tufft år. Bolaget kantas av korruptionsanklagelser, intäktsras och kritiska ägare. Samtidigt ska både en ny vd och ny ordförande tillsättas nästa år.

– Jag tror ändå att han skulle vara intresserad, han är sugen på nya uppdrag, säger personen som känner Göran Persson.

Samtidigt är ett av de starkaste namnen till vd-posten just nu, enligt SvD:s källor, Magnus Mandersson, vice vd i Ericsson och chef för Global Services. Han har tidigare bland annat jobbat på Tele2, och har femton års erfarenhet från telekombranschen.

Vad gäller ordföranderollen säger en av de större ägarna i Telia Sonera att ”det kommer många förslag i den här processen.”

– Det är ett stort börsbolag. Och man vill inte sitta med några gröngölingar, det är fakta. Man vill känna att det är någon som verkligen klarar av det, men visst Göran Persson har klarat av mycket i sina dagar.

LÄS MER: Tala sanning – inte så noga i näringslivet

Ägaren är dock inte lika övertygad att att bolagets nya ordförande måste vara hundra procent politiskt orienterad, eftersom det finns en möjlighet att bolaget inte ”för all framtid” kommer att vara statligt.

– Men det är självklart, att oavsett vem som äger är det så att telekombranschen har ett politiskt, statssäkert innehåll, säger personen.

Nackdelen med Göran Person kan, enligt ägaren, vara att han inte är en ”industriell person”.

– Men han kommer ju aldrig sitta som ett frågetecken i alla fall, det vet man. Sätter man in honom någonstans går han igång. Men det vore starkt av nuvarande regering att utnämna Persson.

Men Kristina Ekengren, statens representant och ordförande i Telia Soneras valberedning, stänger inga dörrar.

– Alla förslag är välkomna, säger hon.

LÄS MER: Turerna i Telia sänker aktien

Göran Persson själv vill inte kommentera uppgifterna närmare. Men han utesluter inte heller ett sådant uppdrag.

– Om jag skulle få en sådan fråga så skulle jag svara den som frågar. Jag är för klok för att uttala mig om sådana saker i media, säger Göran Persson till SvD.

I morgon, lördag, publicerar SvD Näringsliv en stor intervju med Göran Persson där han bland annat talar om vinst i välfärden, riskkapitalister, Vattenfall – och sitt liv som bonde.

Om bloggen


Carolina Neurath är börsreporter på SvD Näringsliv. Med Stockholmsbörsens bolag i fokus kan du här läsa betraktelser av finansvärlden, konflikterna och personerna bakom makten.

@carolinaneurath på Twitter