Annons

Neuraths börsblogg

Carolina Neurath

Carolina Neurath

Carnegies vd Thomas Eriksson öppnar för att se över möjligheten att erbjuda bolån till kunderna. Det framgick under en paneldiskussion på SvD:s bankkonferens Nordic Bank Summit.

Under en av de sista debatterna på bankkonferensen framträdde Rikard Josefson, vd på Länsförsäkringar Bank, Carnegies vd Thomas Eriksson och Dag Klackenberg, vd för Svensk Handel. Bankcheferna var föga imponerade av Anders Borgs utspel dagen innan – där han varnade bankerna för att de kan räkna med fem-tio år av nya hårda regleringar. I stället menade bankcheferna att nya bankregler skrämmer bort duktigt folk

-Styrelseledamöterna har för dåligt betalt för att ta ansvaret, sa Rikard Josefson. LÄS MER HÄR.
På min fråga hur bankerna ska möta kundernas ökade krav svarade Thomas Eriksson på Carnegie:
– Vi skulle i framtiden kunna se att vi går in på många fler fält när det gäller privatmarknaden för banktjänster. Det är ingen hemlighet att vi tittar på hur vi kan nå fler privatpersoner för att hjälpa till med både sparande och lån. Det skulle till exempel kunna vara intressant för oss att erbjuda bolån, sa han.
Så ni har tittat på om ni ska gå in och erbjuda bolån?
– Det finns möjligheter där ja.

Det vore så klart bra med ytterligare en aktör på bolånemarknaden. Å andra sidan vet jag att andra nya bank-vd:ar undersökt möjligheten men – som till exempel Avanza Bank – kommit fram till att det inte är aktuellt. Avanzas vd Martin Tivéus sa så här när jag intervjuade honom i augusti:

– Det första jag gjorde när jag kom hit var att börja utmana alla valda sanningar i banken, som att vi inte kan erbjuda bolån. Vad gäller bolån har vi tittat på det ordentligt sista halvåret, men det är svårt. Det har att göra med reglerna som finns kring bolånefinansiering.

– Frågan är också hur mycket billigare vi kan göra det. Det finns inget snabbt och enkelt sätt att göra det bättre än vad det är nu.

Vi får se om Carnegie-chefen kommer fram till något annat.

Om bloggen


Carolina Neurath är börsreporter på SvD Näringsliv. Med Stockholmsbörsens bolag i fokus kan du här läsa betraktelser av finansvärlden, konflikterna och personerna bakom makten.

@carolinaneurath på Twitter