Annons

Neuraths börsblogg

Carolina Neurath

Carolina Neurath

Så presenterades till sist de nya bolånereglerna. Men både FI och bankerna ger samma svar: de nya reglerna om ökade riskvikter på bolån får ingen påverkan på bolåneräntorna. Det kan till och med ge lägre räntor, menar vissa analytiker. Jag är inte helt övertygad än.

Någonstans är ju hela tanken att det inte ska vara lika lönsamt för bankerna att låna ut. Både FI och riksbankschef Stefan Ingves har länge velat att bankerna ska bli försiktigare med utlåningen.

Därför vill man nu höja riskvikterna, det vill säga bankerna måste hålla mer kapital för varje utlånad krona. Med andra ord tvingar man bankerna att ha mera kapital bundet för att låna ut. Och det är inte gratis.

Nu har visserligen bankerna tagit höjd för att det kommer ökade riskvikter. Men fortfarande är det kapital som ska förflyttas och fylla ett hål – framför allt för de banker som i dag har extremt låga riskvikter, som Handelsbanken som ligger lägst. Dessutom ska de fortsätta hållas på denna ”lämpliga nivå”, som FI uttrycker det, ”även i framtiden”.

Totalt väntas åtgärden, enligt FI, låsa in 20 miljarder kronor i banksystemet för att kunna hantera framtida eventuella kreditförluster.

LÄS MER: Bolånebuffert kan bli dyr för banker

Att bankerna har haft så låga riskvikter tidigare, beror på de historiskt låga kreditförlusterna. Det har i sin tur lett till den kraftiga kreditexpansionen i Sverige. Svenskarnas lån för bostäder uppgår till över 2000 miljarder kronor.

Om vi först kan fastslå fakta: det kommer att bli dyrare för bankerna att låna ut (det är i alla fall tanken) så kan vi sen fundera på hur de bemöter detta:

Genom att bli lite mindre lönsamma? Nja, tveksamt.

Genom att successivt smyghöga marginalerna? Ja, känns mer troligt.

LÄS MER: Nya låneregler miljardsmäll för banker

Om bloggen


Carolina Neurath är börsreporter på SvD Näringsliv. Med Stockholmsbörsens bolag i fokus kan du här läsa betraktelser av finansvärlden, konflikterna och personerna bakom makten.

@carolinaneurath på Twitter