Annons

Neuraths börsblogg

Carolina Neurath

Carolina Neurath

Anders Borgs nya angrepp mot bankerna är både snurrigt och meningslöst. Om vi utgår från att han är rätt citerad så lät det så här från finansministern, enligt TT, efter ett möte med riksdagens EU-nämnd i dag:
– Låt mig vara tydlig på den punkten; börjar bankerna diskutera utdelningar då kommer vi skärpa riskvikterna. Det är inte ett läge då bankerna bör dela ut pengar till aktieägarna eller börja återköpa aktier.

Om vi börjar med de första orden, om utdelningar.

Med tanke på bankernas vinster, på utdelningspolicys och sett till tidigare år med miljardutdelningar så behöver inte Anders Borg tvivla på den punkten. Om det ändå råder viss tvivel så vågar jag påstå att bankerna inte bara kommer att ”diskutera” utdelningar. De kommer att dela ut pengar till sina aktieägare. Så sent som i våras delade till exempel Swedbank ut 5,30 kronor per aktie, se bild över den bankens utdelningar senaste fem åren:

Swedbank har dessutom flaggat för nya återköp av aktier, eller åtminstone att man ska återkomma till frågan när de finansiella regelverken klarnar.

Till Borgs nästa ord, om riskvikter.

Ska det här föreställa ett hot? Känner inte Anders Borg till att en skärpning av riskvikterna har varit planerad i flera år? Det vill säga att bankerna måste sätta av mer kapital för utlåning till bostäder. Det blir närmast pinsamt att nu, flera år efter att förslaget första gången togs upp, damma av det och återanvända som ett hot.

Finansinspektionen skulle redan före sommaren ha presenterat de nya skärpta bolånereglerna. Den 28 juni meddelades i stället att projektet läggs på is. Finansinspektionen uppgav då att man ville vänta tills det kommit klarhet i hur kapitaltäckningsdirektiven ska se ut. Avgörande för att reglerna bromsades har med diverse EU-förhandlingar att göra. Det har aldrig varit tal om att slopa de planerade skärpa reglerna, bara att skjuta fram dem.

LÄS MER: Nya låneregler miljardsmäll för storbanker

Anders Borgs otaliga ryt har inte tidigare varit kända för att sätta skräck i bankmarknaden. Men det här, om något, var inte mer än ofarlig utandningsluft.

Om bloggen


Carolina Neurath är börsreporter på SvD Näringsliv. Med Stockholmsbörsens bolag i fokus kan du här läsa betraktelser av finansvärlden, konflikterna och personerna bakom makten.

@carolinaneurath på Twitter