Annons

Neuraths börsblogg

Carolina Neurath

Carolina Neurath

Ibland är det så lätt. Att presentera ett resultat över någon förväntansbild och det blir genast initialt positiva reaktioner. En närmre titt på Handelsbankens siffror visar dock att resultatet, för första gången på länge, minskar.

Jämfört med kvartalet innan föll resultatet efter skatt för hela verksamheten med 5 procent till 3 246 miljoner kronor. Rörelseresultatet tappar 3 procent. Och intäkterna, på 8 466 miljoner, backar med 4 procent.

Det viktiga räntenettot, skillnaden i vad banken tjänar i räntekostnader och ränteintäkter, sjönk också jämfört med kvartalet innan. Visserligen marginellt, med 2 procent, men här hade analytikerkåren väntat en oförändrad utveckling.

En snabbgenomgång av rapporten visar att det är tydligt att banken har det tufft inom sin aktieverksamhet. Verksamheten ”Capital Markets” som består av Handelsbankens investmentbank och kapitalförvaltning bjöd på riktigt svaga siffror.

Courtageintäkterna minskade med 9 procent jämfört med andra kvartalet ”till följd av säsongsmässigt lägre börsomsättning och kundaktivitet.”

Visserligen är det tredje kvartalet, som innefattar sommarmånaderna, ofta svagare – men halvårssiffrorna visar på ännu kraftigare fall inom området. Jämför man den senaste halvårsperioden med motsvarande period i fjol sjönk koncernens courtageintäkter med 20 procent till 864 miljoner.

Totalt rasar intäkterna med över 30 procent inom verksamheten – jämfört med motsvarande kvartal i period. Samtidigt är det tydligt att man fortsätter att minska antalet anställda inom verksamheten, det var 6 procent färre tjänster under kvartalet jämfört med motsvarande period i fjol.

Det är uppenbart att det är fler än de små bankerna som drabbas hårt av den sjunkande aktiehandeln. Förmodligen kommer banken behöva skära mer i verksamheten.

Om bloggen


Carolina Neurath är börsreporter på SvD Näringsliv. Med Stockholmsbörsens bolag i fokus kan du här läsa betraktelser av finansvärlden, konflikterna och personerna bakom makten.

@carolinaneurath på Twitter