Annons

Neuraths börsblogg

Carolina Neurath

Carolina Neurath

14.30

Telia Sonera har inlett en utredning om den ifrågasatta investeringen i en 3G-licens i Uzbekistan. I en intervjun efter dagens presskonferens ställer SvD Näringsliv frågan till Lars Nyberg vad bolaget gör om undersökningen skulle finna att det har betalts mutor.

– Då har vi ett jätteproblem. Är det så ska jag avgå har jag sagt, men det är det minsta problemet styrelsen kommer ha då.

Telia Sonera har fått kritik för att inte ta CSR-frågor (företags samhällsansvar) på allvar. Men att bolaget prioriterar CSR-frågor nu märks främst internt, enligt Lars Nyberg.

– Förhoppningsvis ska det börja märkas externt också redan det här året.
Hur då?

– I våras var det rätt stor debatt om avlyssning och det verkar som att folk inte riktigt förstod hur det gick till, och vad reglerna säger. Så det ska vi summera så att alla verkligen förstår hur det går till. Det kommer vi gå ut med om någon vecka, säger han.

– Jag hoppas att vår transparens ska nå ut, vi har varit transparenta vad gäller krav på nedstängningar av nät. Och det är lite känsligt, för där tassar vi på lagens kant i vissa länder, när vi ökar transparensen. Men arbetet med de här frågorna kommer att synas mycket mer nästa år.

Lars Nyberg sa flera gånger under gårdagen att han är stolt över Telia Sonera.

– Jag har mycket kvar att göra som jag tänker fortsätta jobba med sedan tänker jag gå i pension. Men den dagen känns inte så jävla nära just nu.

– Nu är vi fokuserade på det här, säger han och på frågan om han tänker sitta kvar sin avtalade tid som vd till december 2013 blir svaret ”det funkar inte så”.

– Styrelsen vet att jag ska gå i pension, då måste de hitta min efterträdare. Det är det absolut viktigaste. När jag går är absolut oväsentligt. När styrelsen har hittat den personenen kan den ha en uppsägningstid. Men när den personen kliver in genom dörren måste den bli vd. Den kan inte sitta och vänta på att jag har ett kontrakt. Så det är jag som får anpassa mig.

Telia Sonera meddelade i dag att 2000 tjänster ska bort från bolaget. Hur många som berörs i Sverige är ännu oklart. Nyberg har tidigare varit känd för sina hårda nypor mot facket. Men relation har förbättrats, hävdar han.

– När jag kom hit upplevde jag det som att facket bestämde och inte koncernledningen. I alla fall uppstod frågan vem är chef här egentligen, facket eller jag? Så allvarligt var det, säger han.
Facket sa i går att de kände sig överrumplade av beskedet, och kallade det för en ”brandkårsutryckning”.
– Jag såg några av deras uttalanden i morse. De var lite väl känslomässiga tyckte jag.

Han säger sig ändå förstå och ha respekt för deras oro i organisationen.

– Därför är det viktigt att vi så fort som möjligt kan komma fram till var i organisationen de här neddragningarna ska ske. Men att facket inte skulle vara medvetna om den här diskussionen förstår jag inte.

Även om Lars Nyberg inte kan uppge var nedbantningen ska ske är han tydlig med att Telia Sonera ska fortsätta ”stärka ställningen” i Euroasien. Han medger också att de övervägt att etablera sig i Burma.  

– Vi har visat intresse, och sagt att det kan bli aktuellt.

Burma är en av världens mest korrupta diktaturer, är det rätt läge att gå in där?

– Jo men det sker en stor förändring i Burma nu.

Men det är fortfarande en av de allra mest korrupta länderna.

– Ja men den debatten måste vi ta när vi väl kommer dit. Den ena frågan är om vi kan vara i det landet på grund av korruption och mänskliga rättigheter. Den andra är om det är intressant för oss. Jag har inte svaret på frågorna, det enda jag konstatera är att något händer i Burma som är positivt.

I ett pressmeddelande på tisdagen skrev Telias styrelse att man inte överväger att lämna någon av de ”svåra marknader som exempelvis Uzbekistan, Tajikistan och Kazakstan”.

Men Lars Nyberg säger, tvärtom, att ett utträde ur till exempel Uzbekistan inte kan uteslutas.

– Nej det kan inte vara helt uteslutet, för då betyder inte det här jag säger någonting. Uzbekistan har vi på observationslistan, och vi visste när vi gick in hur det såg ut på korruptionssidan och mänskliga rättigheter. Men nu har vi dessutom fått en utmaning på affärssidan, säger han och syftar på deras ryska konkurrent MTS som har förlorat sin licens och fått hela sitt nätverk nationaliserat.

Styrelsen skrev också att skärpta riktlinjer kring ”riskbedömning vid större investeringar” ska träda i kraft den 1 januari 2013 – gäller de gamla riktlinjerna fram till dess?
– Nej men alltså vad man menar är att hela världen förändrat sig. Om vi börjar på lagsidan, så förändras den och då behöver vi jobba med dem. Det har vi börjat med, och då blir det per första januari en annan process.

Visste Telia Sonera vilka som låg bakom Takilant?

– Jag pratar inte om Uzbekistan förrän vi fått de där två utredningarna, säger Lars Nyberg och vill omgående avsluta intervjun och lämnar rummet. Av tidsskäl.

9. 30

Det var nog länge sedan Telia Sonera höll en sådan välbesökt presskonferens. Det lilaklädda konferensrummet invid Stureplan var fyllt av tv-stativ och journalister. Och det är inte direkt kvartalssiffrorna som lockat dit den stora publiken. Det var vd Lars Nyberg väl medveten om. Han stod i ett hörn, såg sliten ut och drack vatten innan han äntrade podiet – till ljudet av smattrande kamerablixtrar. Han börjar med några få rader om den senaste uppmärksammade korruptionshärvan.

9.35

– I våra verksamheter i Uzbekistan råder nolltolerans mot korruption i Telia Sonera, säger han och fortsätter med myndig stämma:

– För fem år sedan investerade vi i Uzbekistan. Varför? I första hand för att skapa aktieägarevärde och tillväxt, men inte bara därför. Utan det är ett faktum att telekom hjälper till långsiktigt till demokratiutveckling.

 

Han är tydlig med att han inte vill prata mer om affären som misstänks ha innehållit mutbrott och penningtvätt, relaterade till köpet av frekvenser i Uzbekistan. Utan att man nu inväntar Telia Soneras egna externa granskning.

9. 38.

– Nu ska jag säga något om några andra medieuppgifter, om dem i Nepal, säger han och fortsätter i närmast irriterad ton:

– Uppgifterna i Veckans Affärer är fel, helt fel.

LÄS MER: Teliaaffär i nepal väcker nya frågor

Sedan följer ett långt försvarstal om Telia Sonera och hur man bidragit till utvecklingen i Nepal, och hur ”11.000 barn blir hjälpta i detta fattiga land”.

Det låter nästan som Telia Sonera är en välgörenhetsorganisation.

– Den bild som målas upp i media är inte det företag jag jobbar för, jag jobbar för ett Telia Sonera jag är stolt över, säger han.

9.46

– Nu kommer jag spendera mer tid åt varför vi är här, säger han och ger några ord om det tredje kvartalet, som var sämre än väntat.

I rapporten skrev man att ambitionen är att ”fundamentalt ändra vårt arbetssätt.” Det innebär personalneddragningar där nära 2.000 medarbetare berörs, enligt Lars Nyberg.

– Vi bedömer att detta kommer att leda till kostnadsneddragningar på cirka 2 miljarder kronor netto under de kommande två åren.

10.00

När det är frågestund är det störst fokus på analytikernas frågor, som främst kommer från samtal i London. Men han svarar också på frågan om när personalnedragningarna kan specificeras.

– Vi tittar på hela organisationen och inte bara Sverige, vi måste vara transaparenta i den här processen. Om ett par månder vet vi hur många det blir i Sverige, säger Lars Nyberg.

10.08

En finländsk korrespondent frågar varför Telia Sonera måste avskeda folk hela tiden, och frågar hur det kommer se ut i Finland.

– Som jag sagt kan jag inte specificera enskilda länder. När industrin växt i två decennium är livet bra, men så är det inte längre. Och det här är inte en fråga för Telia Sonera utan för hela industrin. Och det här är resultatet du får, säger Lars Nyberg som gjort sig uppskattad bland analytiker och aktieägare för att just kunna hantera kostnader och gått hårt fram mot facket vad gäller neddragningar.

10.24

En analytiker frågar om Telia Sonera kan tänka sig att öka närvaron i flera tillväxtländer.

– Euroasien är en viktig del av vår verksamheter. Men att hitta ett bolag och en möjlighet att göra en affär, det är inte lätt, säger Lars Nyberg och kommer själv in på de senaste uppgifterna att Telia Sonera tittar på Burma.

– Den politiska situationen har förändrats mycket de senaste 18 månader. Det hade aldrig gått för oss att gå in där för två år sedan. Nu går det. Men det kommer ta oss minst ett år att komma till ett beslut om vi ska gå in i Burma, och två år innan vi kan bygga upp en verksamhet där.

10.25 Nu är frågestunden och presskonferensen slut och Lars Nyberg ger enskilda intervjuer. Han pratar med SvD Näringsliv omkring klockan 12.00

LÄS MER: Rädsla för vd-avgång pressar aktien


Om bloggen


Carolina Neurath är börsreporter på SvD Näringsliv. Med Stockholmsbörsens bolag i fokus kan du här läsa betraktelser av finansvärlden, konflikterna och personerna bakom makten.

@carolinaneurath på Twitter