Annons

Neuraths börsblogg

Carolina Neurath

Carolina Neurath

Avanza Bank fortsätter att brottas med ett svårbotligt problem: den fallande aktiehandeln. Men banken är knappast ensam. Det är för många banker som vill tjäna pengar på en verksamhet – som få kunder efterfrågar.

Ingen kan anklaga dem för att ha en enkel uppgift i alla fall, småbankernas nya chefer. Bara i år har vd-stolen bytt ägare i Carnegie och Nordnet. Och så sent som i fjol fick både Erik Penser och Avanza Bank ny vd. Den senare bjöd marknaden på en ny katastrofrapport i dag.

Samtliga plågas av den dykande aktiehandeln. Det var visserligen knappast en nyhet i rapporten. Sommarbörsen var den sömnigaste på länge. Omsättningen sjönk till rekordlåga nivåer. Bara i augusti backade handeln med svindlande 60 procent jämfört med motsvarande månad i fjol.

Optimisterna hoppades att handelsintresset möjligen skulle väckas på nytt lagom till att höstlöven började falla. Och visst, fallet bromsade men det är fortfarande långt kvar till förra årets nivåer – som redan då ansågs låga.

Statistik från Nasdaq OMX visar att omsättningen på börsen minskade med över 20 procent i september, jämfört med förra året. Under månaden låg den genomsnittliga handeln på 11,6 miljarder kronor. Siffrorna visar samtidigt att bokstavskombinationer som ETF:er (börshandlade fonder) och andra derivat som bankerna kunnat tjäna pengar på tidigare, inte lockar spararna längre.

LÄS MER: Burgundy nedvärderat till 0:- av Avanza

Kunderna vill hellre spara pengar tryggt på kontot. Och räntesparande är betydligt mindre lönsamt för bankvärlden. Nu gäller det i stället att hitta nya intäktskällor. Nordnet och Avanza Bank är redan positionerade för att locka till sig pensionskapital.

Resultatet av den så kallade livförsäkringsutredningen, som innebär fri flytträtt på hälften av det svenska pensionskapitalet, öppnar nya möjligheter. Avanza bedömer att det påverkar deras ”långsiktiga tillväxtmöjligheter positivt.”

Men i Finansstockholm florerar fortfarande ödesdigra prognoser. Alla verkar överens om att någon mindre aktör måste bort. Större investmentbanker sitter samtidigt och räknar på eventuella sammanslagningar. Frågan är inte om den fallande aktiehandeln kommer att skörda offer – frågan är när. En bank måste bort.

LÄS MER: Avanzas vd: ”Därför är vi inte första att slå i golvet”

Om bloggen


Carolina Neurath är börsreporter på SvD Näringsliv. Med Stockholmsbörsens bolag i fokus kan du här läsa betraktelser av finansvärlden, konflikterna och personerna bakom makten.

@carolinaneurath på Twitter