Annons

Neuraths börsblogg

Carolina Neurath

Carolina Neurath

”Köp på ryktet, köp på nyheten, köp!”, inledde investmentbanken Société Générale en marknadskommentar i fredags. ”Ultralätt penningpolitik” är bland annat bra för aktier och guld, framgick i analysen. Nordea gick på samma linje. ”Det är läge att öka andelen aktier i sitt sparande”, sa bankens investeringschef.

Långsiktigt finns fortfarande en del problem att lösa, men kortsiktigt däremot verkade det bara vara klackarna i taket. Det var tydligen bra att utnyttja den positiva effekt som stimulansåtgärderna från ECB och FED gett marknaden.

Det farliga i att ge kortsiktiga råd är att de är lätta att följa upp. Och det började i alla fall inte i rätt riktning. Fredagens börsrus över FED:s generösa stimulanser var kortlivat. Följande handelsdag, i dag, stängde Stockholmsbörsen på -0,5 procent nu när stängning närmar sig. Även i övriga Europa backade kurserna. Och i USA verkar fredagens börsyra stanna vid en endagshändelse.

Min kollega frågade Nordea-chefen om aktierna verkligen kunde betraktas billiga, eftersom marknader ändå stigit med närmare 10 procent i år. Svaret blev att hans poäng är att investeringsklimatet för aktier har förbättrats. ”Pendeln har helt enkelt svängt över till aktiers favör”.

Det är tyvärr ganska sällan analytiker har rätt. Förmodligen blir det mer fel än rätt. Jag har bara gjort enskilda nedslag tidigare och jämfört prognoser med utfall – som inte varit till bankvärldens fördel – sannolikt skulle en mer gedigen, kvantitativ undersökning ge samma osmickrande facit.

(banksektorn är inte ensam om att ge optimistiska köpråd – fråga en mäklare om bostadsmarknaden och svaret blir oftast i stil med att ”nu är det guldläge att köpa din första bostad”)

Hos bankerna är analysen ofta själva basen till den dyrbara rådgivningen. Långsiktigt vet vi att det är svårt, men även kortsiktigt går sällan verkligheten prognosmakarnas väg. Det kan vara värt att tänka på innan man följer nästa köpråd.

Om bloggen


Carolina Neurath är börsreporter på SvD Näringsliv. Med Stockholmsbörsens bolag i fokus kan du här läsa betraktelser av finansvärlden, konflikterna och personerna bakom makten.

@carolinaneurath på Twitter