Annons

Neuraths börsblogg

Carolina Neurath

Carolina Neurath

I går gick plötsligt ett rykte om att Handelsbanken planerar att säga upp 25 procent av personalen på sin marknadsavdelning. Flera olika bankanställda, oberoende av varandra, hade hört uppgiften – men det dementeras av Handelsbankens pressavdelning, om än lite kryptisk.

– Det har aldrig kommit några stora neddragningar i den här banken, säger presschefen Bengt Carlsson men tillägger att:

– Vi ser över situationen hela tiden på alla avdelningar, precis som ni på Svenskan gör nu.
Då bör påminnas att det är välkänt att vi på SvD säger upp närmare 60 personer, det vill säga 25 procent av personalen.

Handelsbanken har aldrig gått ut med några paket, snarare verkar banken successivt minska antalet anställda – i tysthet. I senaste kvartalsrapporten framgår mellan raderna att 42 tjänster, inom verksamheten Capital Markets, försvann under kvartalet. Med tanke på vad det pratas om kan det nog vara värt att hålla ett öga på de närmsta kvartalsrapporterna.

LÄS MER: Mäklardöden skördar fler offer

Samtidigt hörs i branschen hur Nordea blivit mer offensiv under det senaste året. Medan många andra drar ner inom sina handelsverksamheter verkar Sveriges största bank se möjlighet att locka över stjärnor från de andra bankerna. Bland annat en läkemedelsanalytiker från ABG, aktiemäklare från Handelsbanken Capital Markets och derivathandlare från SEB. Och nu i oktober börjar Martin Persson, tidigare Sverigechef på Cheuvreux, på Nordea som ny nordisk aktiechef. Enligt uppgift ska Nordea locka med kraftiga löner på omkring 200.000 kronor månaden.

Nordeas informationschef Helena Östman medger att Nordea fortfarande rekryterar specialkompetens utifrån, om tjänsterna inte kan fyllas internt.

– Vi har en strikt policy när det gäller att köpa över folk, vi är inte löneledande, det får vi inte vara.

Hur avgör man vad den gränsen går?
– Vi jämför ersättningarna i branschen och vi ska ha konkurrenskraftiga ersättningar, men inte ledande. Men vi vill inte prata om enskilda personer.

LÄS MER: Lägre intresse för aktier.

Om bloggen


Carolina Neurath är börsreporter på SvD Näringsliv. Med Stockholmsbörsens bolag i fokus kan du här läsa betraktelser av finansvärlden, konflikterna och personerna bakom makten.

@carolinaneurath på Twitter