Annons

Neuraths börsblogg

Carolina Neurath

Carolina Neurath

Svenska banker har rusat på börsen hittills i år. Många frågar sig hur det går ihop – fortsatt europeisk skuldkris som riskerar att smitta, färre affärer som genomförs, ökad regelbörda som drabbar lönsamheten. Och, som det ser ut nu, ännu hårdare kapitalregler för svenska banker än för övriga europeiska banker. Ändå är Swedbanks aktie upp 32 procent sedan årsskiftet och Handelsbanken har stigit 27 procent – tätt följt av SEB.

I en färsk analys som Handelsbanken Markets skickade ut till sina storkunder i morse, och som SvD tagit del av, framgår att en faktor som drivit aktiekurserna i framför allt Swedbank kan vara andelen utländska aktieägare – som nu är rekordstor, enligt nya siffror.

Utlandsägandet i Swedbank uppgår nu till 36 procent av aktierna, jämfört med 13 procent årsskiftet 2008/2009. Medan i Handelsbanken är utlandsägandet i dag 44 procent, enligt senaste siffrorna från SiS Ägarservice. I SEB är andelen utländska ägare bara 25 procent. I både Handelsbanken och Swedbank är det de högsta nivåerna sedan omkring år 1999.

Varför utländska aktiehandlare inte verkar ha haft samma intresse för SEB, kan ha flera olika anledningar.
– Men det verkar vara så att utländska investerare under de senaste åren varit mer intresserade av att gå in i hypoteksrelaterade (bolånerelaterade) banker i Norden, säger Peter Grabe, bank- och finansanalytiker på Handelsbanken. Och Swedbank och Handelsbanken är ju störst på bolån i Sverige.

– Poängen är att utländska ägare generellt ger flödessupport, det vill säga det ger stöd till att driva aktiekurserna.
Det kan alltså vara en av orsakerna till att bankaktier gått så starkt i år?

– Det är givetvis inte hela sanningen med har förmodligen bidragit till att ge stöd till kursutvecklingen.

I analysen räknar Handelsbanken med att  det kommer vara fortsatt flöde in i svenska banker, men anledning av de låga riskerna i verksamheterna och den starka kapitaliseringen. Nordea däremot släpar efter – både i börsutveckling och lockar inte lika många nya aktieägare. Förmodligen är det den höga risken i exponeringen mot danska bostadsmarknaden och den problemfyllda shippingen som spökar.

Om bloggen


Carolina Neurath är börsreporter på SvD Näringsliv. Med Stockholmsbörsens bolag i fokus kan du här läsa betraktelser av finansvärlden, konflikterna och personerna bakom makten.

@carolinaneurath på Twitter